В жегите: Пийте на всеки 30 минути вода

Важно в жегите е да пием много вода, дори да не сме жадни

17.06.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
В жегите: Пийте на всеки 30 минути вода

Важно в жегите е да пием много вода, дори да не сме жадни. На всеки 20 минути трябва да се пие вода. Това съветва пред "Фокус" проф. Донка Байкова, диетолог, експерт по хранене и диетика. 

"Необходимо е да съобразяваме модела си на хранене с високите температури през летния сезон", каза още тя. "Важно е през този сезон да се премине към по-леки храни, тъй като рискът от топлинен удър би бил увеличен, ако не се вземат предвид някои физиологични особености на организма ни", допълни Байкова. 

По думите й през този горещ период на лятото топлообразуването си е същото. Отдаването на топлина от организма и поддържането на телесната температура би било затруднено, ако в тази най-гореща част на деня се изложим на усилена физическа работа, без да се съобразим с някои факти. 

"Преди да предприемем такава двигателна активност би трябвало да заредим организма най-малкото с половин литър вода“, обясни тя.

Донка Байкова припомни да се избягват висококалорийните и мазни храни и да се обърне повече внимание на плодовете и зеленчуците. Тя обясни, че преминаването към плодови, зеленчукови и кисело-млечни храни би подпомогнало бързото сваляне на няколко излишни килограма. Ако се цели обаче трайното отслабване е необходимо преминаване към нискокалориен режим поне за 2-3 седмици.

Четете още новини в Dnes.bg