Десет мита за биохраните

Проф. Донка Байкова разказва за ползата от биохраните.

06.01.2016 | 00:00 Редактор: Ирина Белчева
Десет мита за биохраните

Органичното производство изключва ГМО, но тъй като в природата следи от тях на практика има навсякъде, заради неволен пренос на изкуствено оформените гени, е допустимо наличието им в малко количество при биопродукцията.

Нормите на ЕС разрешават използването на 26 т.нар. екологични пестицида. Но това не значи, че те винаги са по-малко токсични. Например до 2011 г. в европейските и американските биопроизводства беше разрешено да се използва веществото ротенон, което се получава от тропически растения и активно се използва като инсектицид.

То обаче беше изключено от разрешения списък, когато опити с плъхове показаха, че големи дози от него предизвикват симптоми, които приличат на болестта Паркинсон. Толкова ли са вредни пестицидите и грешно ли е схващането, че биохраните са напълно чисти разказва проф. Донка Байкова в предаването "Десет" с водеща Ирина Белчева.


1. БИОХРАНИТЕ НЕ СЪДЪРЖАТ ПЕСТИЦИДИ
Човешкият организъм е много умна биологична система и има своите детоксикиращи механизми (механизми за отбрана). У нас, процентът на консумирането на биохрани е много по-малък. Органичните и биохраните трябва да съдържат само биологични съставки или поне 98% от съставките да са биологични, а другите 2% да са подобни.

2. ОРГАНИЧНИТЕ ПРОДУКТИ СА ПО-ВКУСНИ

Химическата субстанция дава отпечатък във външния вид, органолептиката и следователно - във вкуса. Така на баба доматите са наистина по-вкусни.
 

3. ОРГАНИЧНИТЕ ХРАНИ СА САМО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Погрешно е схващането, че само плодовете и зеленчуците са природосъобразни. Продуктите, получени от екологично отглеждани животни и житни растения, като месо, мляко, яйца, хляб, които са произведени без допълнителна химична обработка също се приемат за „био“. Генното инженерство не датира от последните години. Просто сега се създават по-издръжливи сортове зеленчуци и плодове. ГМО отразява стремежа на интелигентната част от човечеството да „изхрани” нарастващото население.

4. БИОХРАНИТЕ СА ПО-ПОЛЕЗНИ

Факт е, че биохраните са по-полезни. Учените от Станфорд са направили проучване, в което се сравнява химическият състав на органичните и обикновените продукти, както и тяхното влияние върху здравето на хората.


5. БИО ХРАНИТЕ СА ПО-ДОБРИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

За всеки различен продукт има първоначален преходен срок, в който земята, ня която се отглеждат културите, да бъде изчистена. За растенията той е 1.5 – 2 години. Поради това, че биологичните храни се произвеждат без синтетични торове и почти без пестициди, което само по себе си е огромен принос към опазването на околната среда. Това е най-голямото преимущество за природата.


6. БИОХРАНИТЕ НЕ СЪДЪРЖАТ БАКТЕРИИ
 

При изследванията, които се правят при двете групи храна се установява еднакво количество бактерии, за това трябва да ги мием.


7. ОТ ОРГАНИЧНИТЕ ПРОДУКТИ СЕ ОТСЛАБВА

След края на празниците се обръщаме и към организните продукти с идеята, че от тях се отслабва. Антибиотиците влияят на теглото и ако започнем да се храним с чисто месо това ще ни повлияе. В медицинската диететика за отслабване се препоръчват биохрани. Всички антибиотични субстанции водят до задържане на вода в организма. При опита на организма да се пребори с тях се натрупват мазнини.


8. БИОХРАНИТЕ СА ПРЕКАЛЕНО СКЪПИ

За следпразнично изтънелия джоб на българина, биохраните се оказват непосилна задача. Най-общо казано, като всеки друг продукт и при органичния цената се образува от себестойност, търсене и маркетинг. Една от главните причини за по-високата средна цена на биохраните е вносът.


9. БИОХРАНИТЕ СА ПО-ТРАЙНИ 

Биоплодовете и зеленчуците като цяло имат по-голяма трайност, защото съдържат по-малко вода и не съдържат остатъци от пестициди и растежни регулатори. Въпреки това, свежите органични храни като мляко и месо,например са с по-къс срок на годност, тъй като не съдържат консерванти и стабилизатори. Би тябвало да обръщаме внимание на етикета. На него е описано всичко от производителя. Срокът на годност се проследява. Знака за биохраните (зелено листенце) и т.н.


 10. БИОХРАНИ НИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Биохраните ни предпазват най-вече от хронични болести, от алергии. Изобщо биохраните са за предпочитане.

Вижте за какво още разказа проф. Донка Байкова във видеото: