10 житейски урока от книгите

03.01.2016 | 10:49

Книгите са извор на мъдрост за поколения, от тях черпим вдъхновение, успокоение и смисъл. За житейските уроци от книгите са пишещи и четящи разказва в студиото на предаването "Десет" Здравка Евтимова -  българска писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика.

„Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си.“ е казал Марк Твен. Смелостта - това качество ли оцелява най-трудно?

В “Животът на Пи” Ян Мартел казва - "В живота е ВАЖНО да се слага достоен завършек на нещата. Само тогава можем да продължим напред. Иначе остават думи, които е трябвало да кажем, но така и не сме казали и душата ни тегне от угризения." Как запазваме и показваме силата на характера?

"На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие.” думите са на Александър Дюма-баща  от книгата "Граф Монте Кристо”. Книгите изход ли са от житейските несгоди?

Тези и още отговори вижте в следващото видео.

10 ЖИТЕЙСКИ УРОКА ОТ КНИГИТЕ 

1. ТАЛАНТЪТ Е ЖИВ, КОГАТО ПЕРОТО Е СВОБОДНО
2. СМЕЛОСТТА ДА ДЪРЖИШ НА ДУМИТЕ СИ
3. ИСТИНСКИЯТ ХАРАКТЕР 
4. ТРУДНОСТИТЕ И ИЗПИТАНИЯТА НА ЖИВОТА
5. ЧОВЕКЪТ Е ДВИГАТЕЛ НА КЪСМЕТА
6. УПОРИТОСТ И ЖЕЛАНИЕ
7. НЕ СЕ САМОЗАБРАВЯЙТЕ
8. БЯГСТВО ОТ СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ
9. НИКАКВО ПОДРАЖАТЕЛСТВО
10. УВАЖЕНИЕ КЪМ ДРУГИТЕ