България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Заради студа: Ръст на инфарктите и депресивните състояния

Как се отразяват минусовите температури на сърцето?

09.01.2017 | 08:18 Редактор: Мария Аладжова
Заради студа: Ръст на инфарктите и депресивните състояния

Ниските температури от последните дни се отразяват сериозно на човешкото здраве, предупреди в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната кардиологична болница. Инфарктите са сред най-честите случаи на заболявания вследствие на студа:

"Идват пациенти, както със сериозни здравословни съдови заболявания, както и пациенти, които практически никога досега не са имали проблеми с кръвно налягане или с някакви съдови заболявания. Идват и млади хора, които имат леко завишени стойности на кръвното налягане, което се обяснява с особености на вегетативната ни нервна система", обясни тя. 

Хората, които вече имат прекарани съдови заболявания, са особено чувствителни на студа. Има ръст и на мозъчно-съдовите инциденти като след излагане дълго време на минусови температури, в това число и след ринене на сняг.

"Вчера например, имах случай на мъж, който в продължение на четири часа беше стоял навън в опит да размрази колата си. Пациентът за съжаление беше с миокарден инфаркт", разказа д-р Каталиева. Тя препоръча на по-възрастните хора да не се излагат дълго време на студ, да си взимат редовно антихипертензивната терапия и ако кръвното отново е високо, да потърсят лекарска помощ.

Освен на физическото здраве, необичайно ниските температури, оказва се, влияят и на психическото състояние на пациентите. През последните дни има ръст на оплаквания при хора, които са с тревожни или депресивни състояния, посочи още Каталиева.

Значителна роля за пазене на здравето играе и културата на обличане. "Ние нямаме много добра здравна култура как да се обличаме, когато е студено", подчерта гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Специалистите предупреждават, че както прекалено лекото обличане е опасно за здравето, така и натрупването с много дрехи, което може да усложни оросяването на тъканите.

"Не бива да се допускат двете крайности - претопляне и преохлаждане", добави д-р Каталиева. При преохлаждане тя препоръчва вместо алкохол, билков чай или някаква друга топла напитка.

Вижте пълния разговор във видеото: