България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смъртна заплаха: Колко опасни са анаболите?

Все повече подрастващи прибягват към стероидите без да си дават сметка за последствията

21.10.2016 | 08:37 Редактор: Мария Аладжова
Смъртна заплаха: Колко опасни са анаболите?

Липсата на контрол и недостатъчната информираност за действието на анаболните стероиди и последиците от тях създават риск от приема на тези вещества, особено сред подрастващите. Около това мнение се обединиха фитнес инструкторът Теодор Александров и д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

"Те се продават нелегално, никой лекар не би предписал легално анаболи на 14-годишни", коментира Кателиева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Продължителното и неправилно третиране с анаболи може да доведе до редица рискове за здравето - от проблеми с бъбреците, до хипертония и дори инфаркт. 

"По принцип е трудно на тази възраст децата да бъдат наблюдавани от родителите си. Би могло да се работи в посока по-добра информираност. Ако знаят, че в резултат на тези анаболи те няма да могат да бъдат родители, на 30 години могат да получат инсулт или инфаркт, може би на тези деца ще им светне лампичката", добави Кателиева и подчерта, че злоупотребата води до физическа и психическа зависимост, подобна на тази при наркозависимите.

По думите ѝ в групата на опасните вещества влизат и хранителните добавки - при неправилна дозировка и злоупотребяване с тях се увеличава рискът от увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност. 

"Лесно е да се разграничат нещата. Има такъв вариант, проблемът е, че дозировката не е контролирана от човека, който я закупува", обясни от своя страна Теодор Александров. Самият той често получавал запитвания от клиенти относно анаболите и хранителните добавки:

"Винаги коментирам това на първо виждане, много от хората искат бърз резултат, не са търпеливи и това предоставя възможност да се вземат някакви добавки и разчитат на тях. Чак след време може да се прибегне до тях - това е добавка, която подпомага възстановяването на мускулатурата".

Вижте пълния разговор във видеото: