България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Финансист: България бележи около 3% икономически ръст през 2016 г.

Бюджет 2017 е насочен натам, накъдето трябва. Въпросът е как ще с разпредели, каза Преслав Райков пред Bulgaria ON AIR

03.01.2017 | 20:28 Редактор: Луиза Божинова
Финансист: България бележи около 3% икономически ръст през 2016 г.

2017 година се очертава като доста динамична от гледна точка на икономически и финансови събития. Според финансиста Преслав Райков предходните 12 месеца са били добри откъм икономическия растеж, който показа България. Официалните данни се очакват, но по думите на анализатора, ръстът е средно около 3 процента за страната.

"Това е растеж, който беше воден изцяло от вътрешно потребление, но също така и от много износ", коментира Райков в предаването "Денят ON AIR". "В България се генерират голям обем от спестявания, повиши се осезаемо жизненият стандарт и хората започнаха да харчат тези пари, което доведе до икономически ръст. Виждаме и възвръщане на чуждестранни инвестиции в страната", допълни гостът в студиото на Владимир Сиркаров.

Според Райков  има райониране, но то се води от определени фактори, не е избирателно.

"В случая районирането е от това, че има много добре изградена инфраструктура, голям обем от кадри, които са мобилни и готови да влязат в производството всеки един момент", посочи той.

Финансовият анализатор е на мнение, че Бюджет 2017 е насочен натам, накъдето трябва. Въпросът обаче е как ще с разпредели и дали политическата криза ще окаже влияние върху разходите.

По отношение на трудовия пазар, Райков прогнозира недостиг на кадри в следващите 5-7 години. Според него този проблем трябва да бъде решен от образованието и бизнеса.

Като политическите препятствия пред Европа анализаторът посочи банковата криза и изборите в Германия и Франция - двете движещи икономики в Европейския съюз (ЕС), а третият фактор е политиката, която централните банкери водят.

Преслав Райков коментира и перспективата пред управлението на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

"Доналд Тръмп иска да направи Америка велика и независима от доставки на петрол и енергийни ресурси, обещавайки много работни места и данъчни облекчения. Ако политиката му се приложи, ще има голямо афектиране с Европа и България", заключи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: