Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бюджет 2017 - реалистичен и по-силен от миналогодишния?

Опасността идва от това дали той ще бъде изпълнен от следващото правителство, каза Димитър Главчев пред Bulgaria ON AIR

24.11.2016 | 20:07 Редактор: Луиза Божинова
Бюджет 2017 - реалистичен и по-силен от миналогодишния?

Синдикатите определиха Бюджет 2017 за по-силен от миналогодишния. Над 50 процента от техните искания са вкарани вътре, както и много социални плащания. Имаше най-различни анализи затова какво представлява Бюджет 2017, както и много критики.

В предаването "Денят ON AIR" Димитър Главчев от ГЕРБ коментира, че не се случва често да има такова почти еднозначно приемане на бюджет и от синдикати, и от работодатели. Той съобщи, че се очаква във вторник да има заседание на Бюджетната комисия и от сряда, четвъртък и петък да се гледат и трите бюджета.

"И малките на Националната здравноосигурителна каса и големият държавен бюджет би трябвало до края на другата седмица да бъдат приети или съответно неприети", поясни депутатът в студиото на Кузман Илиев.

Според Димитър Главчев бюджетът във вида, в който е внесен от правителството в оставка, е изпълним и реалистичен. Опасността обаче идва от това дали той ще бъде изпълнен от следващото правителство.

"Администрацията реагира много бързо, когато усети, че ще има промяна, някак си много бързо се демотивира", каза зам.-председателят на Народното събрание в ефира на Bulgaria ON AIR. "Има опасност от неизпълнение на приходната част и оттам вече се разбалансира бюджетът", допълни той.

На въпрос дали смята, че 43-то Народно събрание има потенциала да предложи адекватно правителство, което да работи, Димитър Главчев твърди, че няма, тъй като двете най-големи политически сили - ГЕРБ и БСП - са заявили, че няма да приемат мандата.

Целия разговор вижте във видеото: