Икономисти се притесняват: Да не се гласуват популистки разходи в Бюджет 2017 г.

На практика сметката на министър Горанов залага минимален ръст на доходите и на осигурителните вноски

22.11.2016 | 22:34 Редактор: Ирина Георгиева
Икономисти се притесняват: Да не се гласуват популистки разходи в Бюджет 2017 г.

Всеки българин трябва да отдели над 5000 лева от доходите си, за да осигури парите в държавната хазна. Сметката показва, че около 50% от брутната ни заплата отиват само за данъци.

Ирина Таскова работи като шивачка в едно от големите шивашки предприятия. Разказва, че и в бюджета за следващата година трябва да има повече пари за здраве и социални услуги.

"За мен всички родители, които сега гледат малки деца, са герои. Просто е много труден животът. С тези 300 лева, които им се дава, не могат да се гледат деца", смята Ирина.

На практика сметката на министър Горанов залага минимален ръст на доходите и на осигурителните вноски. 

Добрата новина е, че законодателите предвиждат замразяване на данъците, което би трябвало да се отрази и на личните финанси на всяко семейство. 

Парите обаче никога не стигат, разказва Ирина.

"Да си платим сметките и каквото остане - с това се храним. Засега остава, но как се храним ... това вече зависи от много работи", споделя Ирина.

Разчетите показват, че всеки месец около 50% от доходите на българите отиват за държавата. В това число влизат, както удръжката от заплатата, така и налозите върху всяка закупена стока.

"Грубо казано, пушенето на една кутия на ден, това се равнява на над 120 лева на месец платени данъци. На практика продажбата на цигари е малко като продажба на данъци", обясни Петър Ганев, от ИПИ.

От бранша изразиха сериозни критики към сметките на вече бившия първи финансист. Основните опасения са свързани с популизма и с правенето на бюджет в период на криза.

"Основното ми притеснение е да не се изпусне бюджетът, тоест да не се гласуват популистки разходи", заяви икономистът Десислава Николова, ИПИ.

"Популизъм има винаги в политическа нестабилност още. Веднага има вероятност, когато се заговори за Бюджета, когато всички партии един вид влязоха в предизборна кампания и започнаха да се упражняват с допълнителни разходи без да си правят сметка това какво означава и как ще бъде вързан този Бюджет", добави икономистът Калоян Стайков.

Сега Бюджетът трябва да бъде одобрен и на второ четене.