Българинът отделя по над 5000 лева за държавната хазна

Екип на Bulgaria ON AIR направи разчет на данъците и доходите ни

22.11.2016 | 21:26 Редактор: Тодор Петров
Българинът отделя по над 5000 лева за държавната хазна

Всеки българин трябва да отдели над 5000 лева от доходите си, за да осигури парите в държавната хазна. За да може държавата да функционира нормално още в първите часове на 2017 г. всеки от нас ще получи една символична касово бележка. Това са парите, които трябва да прехвърлим от нашия джоб в държавната хазна.

Тук влизат разчетите за държавната администрация, отбраната, здравеопазването, образованието, пенсиите и така стигаме дори до вноската в Европейския съюз.

На глава от населението се пада малко над 5000 лева. Тук трябва да добавим и парите, с които ще бъде покрит държавният дълг, като става въпрос за общия размер на заема. На човек от населението той ще бъде покрит с малко над 3000 лева.

Взимаме за пример средната работна заплата, която към момента е 941 лева. От нея всеки трябва да отдели задължителни удръжки за пенсия (над 50 лева), майчинство (13 лева), безработица (над 3 лева), допълнително пенсионно осигуряване (над 20 лева), здравна вноска (30 лева) и Данък общ доход (около 80 лева).

Тук добавяме и косвените данъци - всички суми, когато говорим за пазаруване на стоки и услуги. Например, когато един пушач купи кутия цигари, той трябва да плати на месец данък на държавата в размер на 121 лева. Ако към това добавим две бутилки вино данъкът е в размер на 9 лева. Ако на месец средно зареждаме 100 литра гориво данъкът, който отива към държавата е малко над 100 лева.

Стигаме до общ данък от над 7000 лева, който отива към държавата, или 57% от нашата заплата.