Всеки втори купува лотарийни билети

200 млн. лева ще влизат в бюджета от хазарт

22.11.2016 | 18:28 Редактор: Васил Детелинов
Всеки втори купува лотарийни билети

Всеки втори българин си купува лотарийни билети с надеждата да спечели огромна сума за кратко време. Това показва годишният доклад на игралната индустрия в Бълагрия. Междувременно тази година в държавната хазна се очаква да постъпи рекордна сума от платените данъци по хазартните игри.

Лесни пари за хубави дни. С тази надежда българинът посяга към лотарийните билети. Този вид игри избира половината население на страната или всеки втори българин, показа проучване. Късметът обаче каца при мнозина. Преди 6 месеца това се случва и на Стоичко, който е таксиметров шофьор. Печели 100 лева, които отново дава за билети, и от тогава всеки ден си пробва късмета. 

"Имам и печелби, имам и загуби. Спчелил съм по 10, 20 и 50 лева, но по-големи няма.  Това е по-лошо от бингото, че можеш да го намериш по всяко време. Бингото имаше работно време. Не се отказвам, но си вземам по един билет на ден, опитвам си късмета" - споделя ни Стоичко.

От хазартната индустрия отчитат, че преди три години игрите на късмета са слабо познати у нас. Сега обаче те са в разцвета си, а пазарният дял расте. От сектора определят този вид игри като "мек хазарт", който привлича все повече хора заради лесния начин на игра.

 "Това са моментни игри - има едно теглене, приключва се с едно изтриване на скреч карта, докато в игралните зали е по-разлчино. Там има цикъл, през който трябва да премине играта и действително там има повторяемост.  От едно участие в такъв тип игра до развиването на зависимости пътят е много дълъг. Това може да се проследи в игралните зали. Тук - не" ,обяснява  Ангел Ирибизов - председател на УС на Българската асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия. 

Изледването показва още, че 33 % от потребителите възприемат купуването на билети като губене на пари, а 46% възможност за печалбата на живота им. 

Всеки, закупил си лотариен билет казва, че това не е хазарт, а чиста проба на късмета. И ако в джоба ни не попадне нито лев, то е сигурно, че тази година от хазартните игри в бюджета ще влязат 200 милиона лева.

Още в репортажа на Васил Детелинов.