Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

10 млн. повече за БАН в бюджета за 2017 г.

Това обяви председателят на Комисията по образованието в НС Милена Дамянова

29.11.2016 | 20:15 Редактор: Мария Аладжова
10 млн. повече за БАН в бюджета за 2017 г.

560 млн. лева са средствата, предвидени за наука в Бюджет 2017, които бяха гласувани на първо четене днес. Това заяви в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по образование в НС и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова.

"Цинизъм е да говорим, че в България няма пари за наука. Средствата за БАН са нещо отделно. Парламентарната група на ГЕРБ тази вечер имаше заседание. Ние ще подкрепим средствата, които са предвидени като допълнително увеличение на субсидиите на БАН, но в размера на 10 млн. лева", обяви Дамянова.

Тя подчерта, че като председател на парламентарната комисия по образованието ѝ се иска да вижда повече млади учени в централното управление на БАН.

Иначе допълнителните пари за образование за 2017 година са над 229 млн. лева, като 100 млн. са предвидени за увеличаване на учителските заплати, а 138 млн. - за непедагогическия персонал. 6 млн. повече са предвидени за деца със специални потребности.

"За първи път имаме такъв голям ръст на средствата за образование в сравнение с предходни", посочи Дамянова и добави, че това се дължи на усилията, които от ГЕРБ полагат за качествена реформа в образованието.

"Надявам се да бъдат подкрепени в зала. Има допълнителни средства и те са именно заради реформата. Реформата и законът са с ясен акцент върху качественото образование, в кариерното развитие на учителите".

Текстовете ще бъдат гласувани на второ четене утре.

Вижте пълния разговор във видеото: