Стотици учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на нов протест

Хората настояват за увеличаване на парите за наука в Бюджет 2017 и заплашиха с поредица от действия

16.11.2016 | 13:25 Редактор: Тодор Петров
Стотици учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на нов протест

Стотици учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия отново излязоха на протест в центъра на София с искане за повече пари за наука. Учените излизат на протест за втори път само в рамките на две седмици.

Буквално преди минути приключи общественото събрание на открито, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Учените изказаха своите искания - увеличаване на парите за наука в Бюджет 2017 . 

Сега е той е 75 млн. лева, като се отпуснаха още 5 млн. да с едоистигне прагът на минималните заплати. В протеста се включиха и учените от НИМХ към БАН.

"Получавам минимална заплата, също като чистачката и портиера. Това е подигравка с моето образование. Не ми се вярва да дойдат министри при нас. Ситият на гладния не вярва", сподели една от протестиращите жени. 

В случай, че исканията за увеличаване на парите за наука до 176 млн. лева не бъдат изпълнени, учените определиха няколко действия, които ще предприемат. Те ще заведат дело, ще подадат жалба в Комисията за защита от дискриминация, ще сезират омбудсмана, а подобен тип обществени заседания ще се извършват само на открито и ще се блокира София.