Учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест

Причината за шествието - мизерните заплати и условия на труд

01.11.2016 | 16:37 Редактор: Луиза Божинова
Учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест

Учени от Българската академия на науката (БАН) и Селскостопанската академия избраха Деня на народните будители, за да поискат достойно заплащане и да зададат на протестно шествие въпроса "Искаме ли да има наука в България".

560 лева на човек на месец са необходими за издръжка на живот според последните данни на синдикалните организации у нас. А заплатата на доцент в БАН е между 400 и 600 лева месечно. Изправени на ръба на оцеляването близо 4000 учени излязоха на протест заради мизерните заплати и условия на труд.

"Исканията са за нормално заплащане и нормален труд, а не някакви пълни мизерии, откъм заплати, оборудване, просто едно дъно сме ние", казва  Христина Христов, инженер от БАН.

"С този бюджет сме на фотосинтеза почти, знаете го, така че нищо ново, ето до тука стигнахме, за науката най-малко средства", споделя Снежана Добренова пред Bulgaria ON AIR.

Според научните работници бюджетите от 78 млн. лв. за БАН и 13 млн. лв. за Селскостопанската академия, са крайно недостатъчни. Само за Академията са необходими допълнителни 5 милиона лева и то за да се изравнят заплатите до минималната.

"Ако един млад учен искате да го задържите в България – той трябва да започва с 1200, 1500лв заплата, за да може да издържа – дом, семейство и т.н., всичко друго е просто ненормално", твърди зам.-председателят на БАН академик Дамянов.

Теодора е с 18 години стаж в БАН. Казва че науката е нейният живот.

"600 и няколко лева, с три деца съм, лично моята заплата, ако разчитаме само на нея няма да стигнем до никъде, мъжът ми преди много години се отказа от научната дейност и сега работи в строителството, за да изкарва пари", казва Теодора.

Синдикатите настояват през следващите пет години за БАН и Селскостопанската академия да бъдат отделени 0,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната, което при сегашното му ниво означава 44 милиона лева допълнително за наука.