Днес отбелязваме Деня на народните будители

Недоволни учени излязоха на протест въпреки празника

01.11.2016 | 13:45
Днес отбелязваме Деня на народните будители

Интересни експозиции във всички големи музеи в страната, празнични литургии и уроци по родолюбие - така на днешния ден с благодарност си спомняме за народните ни будители. 

Днес честваме паметта на всички, които са се борили за национално просвещение и са успели да съхранят националната памет през вековете. 

Редом с имената на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, има и други, не толкова известни, но все пак хора, които са допринесли много, както за просвещението, така и за предаването на различни ценности - храброст, смелост и патриотизъм. Един от тези не толкова известни патриоти, се е наричал Иван Денкоглу. Днес в музея на София всички тържества са в негова памет. Той е известен търговец, който е живял дълго време в Русия и е един от най-щедрите дарители в предосвобожденска България.

На днешния ден трябва да благодарим и на българските учители, които са днешните будители, защото ни карат да мислим. 

На този фон учени от БАН и Селскостопанската академия избраха празника, за да поискат достойно заплащане и да зададат на протестно шествие въпроса "Искаме ли да има наука в България". 

Празник, но не и за учените на България. Близо 4 хил. учени от БАН и селскостопанската академия се събраха на митинг, за да получат по-достойно заплащане. Митингът започна от сградата на БАН, продължи през Министерство на образованието и Министерски съвет, където бяха внесени протестни писма.

Учените настояват да бъде постигнат процент и половина от БВП на средствата, които се отделят за наука и също така да се покачи процентът до 3 така, както е по стратегия "Европа 2020".  Те настояват и за достойно заплащане.

"Отношението е като на неадекватни хора, които не разбират защо въобще съществува наука, въпреки че са им поверили управлението на тази държава. А наука съществува, защото в XXI век се счита, че бъдещето на народа е свързано само и единствено с науката", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR директор на институт към БАН.

По думите на друг недоволен учен средствата, които се отделят, са крайно недостатъчни и този бюджет ще обрече науката на запада и изчезване.

Българска академия на науките и селскостопанската наука поискаха поискаха по 44 млн. лева допълнително към бюджета. Към момента обаче тези пари няма как да бъдат отпуснати, тъй като бюджетът е вече внесен.