12 млрд. лева в повече от вноските е получила страната ни от ЕС за 10 години

Окончателно се сбогувахме с идеята, че ЕС е универсалното лекарство за всички проблеми

02.01.2017 | 08:16 Редактор: Тодор Петров
12 млрд. лева в повече от вноските е получила страната ни от ЕС за 10 години

Навършват се 10 години от влизането на България в Европейския съюз. Точно на 1 януари 2007 г. страната ни става член на европейското семейство. Приемането ни в ЕС беше национална кауза, следвана неизменно от четири правителства.

Постигнахме една голяма национална цел - определихме принадлежността си, смята анализатор.

Изминаха 10 години - достатъчно време, за да се видят промените и да се направи равносметка на ефектите. 

"Страната ни се промени много. Понеже живеем в нея ние не го усещаме много. Но по отношение на инфраструктура, по отношение на възможности за работа, пътуване и обучение - това нещо е факт", посочи бившият социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

В това време се разделихме с много илюзии. Като че ли окончателно се сбогувахме с идеята, че приемането ни в ЕС е универсалното лекарство за всички проблеми в страната.

"Като че ли чакахме ЕС автоматично да ни увеличи заплатите и пенсиите, да ни реши проблемите. Тази илюзия не съществува, но е важно да не отиде в другата крайност - да обвиняваме ЕС за всички неудачи. България ще бъде първата в Европейския съюз, която няма да има комисар. Много е важно да има национална кауза, защото иначе обществото ни се разпада", коментира още Калфин. 

12 млрд. лева в повече е получила страната ни от европейски фондове, отколкото е дала като вноска по бюджета на ЕС. За 10 години сме внесли малко на 7,4 млрд. лева, а сме усвоили над 19,5 млрд. лева. 

Вижте видео с целия репортаж по темата: