България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румяна Нейкова: Няма достатъчно деца, които да се занимават със спорт

Проблемът е и в науката, и в психологията, каза Георги Банов пред Bulgaria ON AIR

30.12.2016 | 10:30 Редактор: Луиза Божинова
Румяна Нейкова: Няма достатъчно деца, които да се занимават със спорт

Няма достатъчно деца, които да се занимават със спорт. Голяма част от нашите треньори не са допускани до училищата, за да могат да селектират деца за своите клубове, защото делегираният бюджет, който е от Министерството на образованието, пречи за набирането на деца за клубовете и по този начин пак се спира работата.

Това коментира олимпийският шампион по гребане Румяна Нейкова в предаването "България сутрин". Спортният журналист Георги Банов пък допълни, че професионалният спорт изисква много лишения, на които много малко родители в днешно време биха се съгласили да подложат децата си. Според него проблемът не е само в децата, а спортната академия, науката и психологията.

"Преди години нашите треньори ни намираха в училищата, сега може би децата трябва да ги търсим по моловете. Може би спортът не стои на дневен ред в обществото", каза Нейкова в студиото на Симеон Белев.

"Спортът преди беше държавна политика, но той и откриваше света - отиваш на състезание в Полша, в Америка, сега не е така. Взимаш си личната карта и обикаляш Европа", поясни Банов в ефир.

Румяна Нейкова определи 2016 година като "олимпийска". "Имахме медали, участници, класиране, но генерално нещата за спорта са такива, каквито са в държавата", посочи тя.

Банов пък подчерта, че българският спорт оцелява напук на всичко, което му се случва за последните 25 години, но това оцеляване рано или късно ще свърши. "Българският спорт е няколко класи над политиката ни", настоя той.

"2016 година в спорта ще се отличи с това, че става нещо, което тепърва ще бъде оценено като последствия. Скандалите с руснаци и американци няма да спрат до тук. Ще става интересно", заключи спортният журналист пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: