България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румяна Нейкова: Нашите спортисти имат нужда от подкрепа

Добрата подготовка на състезателите е свързана с големи финанси, категорична е олимпийската ни шампионка по скиф

10.08.2016 | 10:35 Редактор: Мария Аладжова
Румяна Нейкова: Нашите спортисти имат нужда от подкрепа

Добрата подготовка на спортистите зависи от условията, в които тренират. Това обобщи в "България сутрин" олимпийската ни шампионка по скиф Румяна Нейкова

"Мисля, че това, което виждаме в Рио, е обективно отражение на действителността, защото едно дете, за да спортува, се налага родителите му да плащат такси, екипировка. Когато родителите плащат, те си задават въпроса с какво ще могат да завършат месеца", коментира тя. 

"Разбира се, че нашите спортисти имат нужда от подкрепа, зaщото всеки един, който не участва в Олимпийските игри, ще се прояви с негативизъм. Това е най-доброто на България. Това е състоянието на нашия спорт", посочи още Нейкова.

Бившата състезателка, която в момента подготвя деца в гребната си школа, посочи, че преди 10 години желаещите да спортуват са били повече отколкото днес:

"От една страна това се дължи на разходите, свързани с подготовката на младите надежди,обясни Нейкова: "Ако говорим като цяло за водните спортове - организацията и създаваните условия за този спорт е доста тежка и много скъпа. Една лодка скиф струва вече 11 хил. евро - една такава лодка може да издържи години. Оттам организацията на водоемите, организацията при транспортирането на лодките също отнема доста време. В другите спортове нямам конкретна представа". 

"Един състезател, който днес тръгва с големия спорт - трябва да тръгне с 250-300 хил. лева, за да може да гони големите състезатели", коментира още тя,