60% от хората в България никога не са спортували

Румяна Нейкова и Пламен Таушанов коментираха проблемите в спортната култура на българите

13.11.2015 | 11:52 Редактор: Мария Аладжова
60% от хората в България никога не са спортували

България не е спортна нация – това заяви олимпийската шампионка Румяна Нейкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По нейни думи това се потвърждава с последните данни на СЗО, според които 60% от хората в България никога не са спортували. 
Нейкова и Пламен Таушанов, който е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, коментираха проблемите на училищното физическо възпитание  у нас.

Таушанов посочи, че едва 3% от децата у нас спортуват, докато преди 25 години този процент е бил над 30 от 100. Данните са посочени в стратегията на Министерството на младежта и спорта. Таушанов изрази мнение, че за справяне с проблема на децата с наднормено тегло у нас са нужни съвместни действия на здравното министерство, спортното министерство и Министерството на образованието и науката. Той подчерта, че реално не се прави нищо, за да се подпомогне превенцията на заболяванията у нас, която е официално заложена като приоритет в стратегията на здравното министерство.

Румяна Нейкова пък допълни, че Програмата „Здраво поколение“ на правителството на МС се осъществява и се строи спортна база, но интересът от страна на деца и родители е изключително слаб. По нейни думи нито родителите, нито училищните директори съдействат за подхранването на интереса на децата към спорта:

„В момента има един делегиран бюджет, който се разпределя по училищата. Едно дете в училище струва една стойност за годината. Директорите се притесняват от това, че спортния специалист ще го вземе и ще го премести в спортно училище или в друга паралелка“, обясни тя.

Пламен Таушанов, който е специализирал във Франция, даде пример с чужбина, където за часовете по спорт се използват базите извън училищата, като например туристически бази, дружества, квартални клубове и други.

Разговорът завърши с мрачна статистика, според която около 300 училища в България нямат спортни салони.