Цвета Бресничка: Липсата на информация доведе до истерия около учебните стандарти

Асоциация Родители иска още реформи

11.11.2015 | 20:37 Редактор: Мариета Иванова
Цвета Бресничка: Липсата на информация доведе до истерия около учебните стандарти

Липсата на информация доведе до истерия около новия учебен план и стандартите към Закона за училищното и предучилищното образование. Такава позиция изрази в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев председателят на Асоциация „Родители” Цвета Бресничка на 11 ноември 2015.

Тя подчерта, че това, което се залага в тези стандарти, е само част от реформите в образованието и допълни, че не са били публикувани и обсъдени мотивите за въвеждането им. В резултат на което, по думите й, дискусията „протече около най-повърхностните неща”.

По отношение на учебния план тя подчерта: „Това, което е  различно е, че има по-голяма възможност самите училища да избират предметите, което да съответства на профила им” и уточни, че това, разбира се, ще се случва след дебат с родителите и заинтересовани организации.

По отношение на тези промени обаче, времето за дебат е било до 9 ноември и след около 10 дни след обнародване в Държавен вестник ще се превърнат в норма.

Още по темата

Бресничка посочи като други важни за обсъждане теми по отношение на образованието:

  • Стандартът за подготовка на учителите
  • Участниците в оценката на учебниците
  • Тежестта на учебниците и ученето на две смени в училищата и други.

Бресничка изтъкна, че представляваната от нея организация настоява за запазване на броя на часовете по физическо и подчерта, че при преминаването към целоднвено обучение дори този брой е дори недостатъчен.