България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Явор Панталеев: Децата да започнат професионалното си ориентиране между V и VII клас

Заобиколени сме от много хора, които не работят професията си с желание, добави Биляна Панталеева

30.12.2016 | 09:53 Редактор: Ирина Георгиева
Явор Панталеев: Децата да започнат професионалното си ориентиране между V и VII клас

Заобиколени сме от много хора, които не работят професията си с желание. Именно заради това е и благотворителната инициатива "Бъдители", която да помага да младите да открият професията за себе си. Това коментира инициатора на проекта Биляна Панталеева в предаването "България сутрин".

В ефира на Bulgaria ON AIR, тя обясни, че четирима души с различни професии са се обединили и разказват на младежите как са открили професията си и защо е важно да работиш това, което обичаш.

Добре е децата да започнат професионалното си ориентиране между V и VII клас, добави Явор Панталеев. Според него добре е малчуганите още тогава да вземат решение какво искат да станат.

Той разказа, че по време на лекциите дават на децата практически примери от живота за това какво могат да работят, съвети как да бъдат по-щастливи, по-радостни и по-удовлетворени от това, което правят.

Сред най-често задаваните въпроси е колко пари получава дадена професия, добави Панталеева.

"Учудващо е, че около тях няма хора, които да практикуват професията си с желание. Задават лични въпроси със семейство и взаимоотношения, както и къде да кандидатстват", сподели още тя.

Всяка една лецкия протича по различен начин и зависи от това, което децата искат да чуят, заяви Панталеев.

Явор Панталеев обясни още, че всяко училище, което иска да се свърже с тях може да го направи чрез сайта им buditeli.bg, където ги има техните контакти.

"Поканата идва или от директора на училището, който трябва да разреши, или от Кариерния център, но пак със знанието и съгласието на директора. Очакваме да имаме повече покани. Ходили сме и в училища и в университети извън София", добави той.