България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог прогнозира: Краят на март, началото на април - предсрочни избори

След 22 януари очакваме точна дата за предсрочния парламентарен вот, заявиха политолозите Петър Чолаков и Страхил Делийски

24.11.2016 | 08:32 Редактор: Ирина Георгиева
Политолог прогнозира: Краят на март, началото на април - предсрочни избори

В края на март, началото на април ще имаме предсрочни избори за 44-то Обикновено народно събрание. Това прогнозира политологът Петър Чолаков в предаването "България сутрин".

"За Коледа, ще има подарък от президента и това ще бъде ново служебно правителство, което ще има кратък живот. След това по Конституция, ген. Румен Радев ще поеме длъжността си, а след 22 януари очакваме дата за предсрочни избори", добави Чолаков.

По думите му много е малка вероятността, ако президентът връчи мандата на Патриотичния фронт, те да успеят да го реализират заради индикациите към този момент от ГЕРБ и социалистите, че няма да ги подкрепят. Според него Патриотите в момента си правят една добра реклама, "с това, че за разлика от другите не бягат от отговорност".

"Ходовете, които отделните политически играчи предприемат в рамките на тази конституционна процедура, в която се намираме, би следвало да ги интерпретираме от вече започналата кампания за предсрочни парламентарни избори, независимо кога са те. От друга страна би било интересно, ако  двете големи партии в Парламента, при положение, че Патриотичният фронт получат мандат, решат да подкрепят тяхно правителство - смятам, че това ще създаде голям проблем на кампанията на Патриотите оттук нататък", добави от своя страна политологът Страхил Делийски.

Чолаков коментира в студиото на Bulgaria ON AIR и новия проект на Радан Кънев. Той обаче не вижда нищо ново, което може да се случи и което да привлече подкрепа.

Според Делийски, не Радан Кънев е разцепил десницата, а премиерът Бойко Борисов е направил всичко възможно, за да няма такава.

"Реформаторският блок (РБ) от своя страна сам реши да изиграе тази роля да събере, да легитимира втория кабинет на Борисов и да се саморазпусне. Ясно е, че докато Борисов е паднал ще бъде удобен повод да се трупат политически дивиденти. Нека да не забравяме и, че тези, които трупат на негов гръб дивиденти, скоро може да се окажат в позиция да му искат помощ", заяви Чолаков и прогнозира, че е напълно възможно да видим ГЕРБ като първа политическа сила още в следващото НС.

На Делийски обаче би му било интересно да наблюдава как ГЕРБ ще се справи без Борисов.

Чолаков определи обвиненията към министрите от РБ в оставка на здравеопазването и на отбраната като "задължителна ваксинация".

"Според политологичния подход съдебните институции са политически, така че Цацаров има своите аспирации да се меси по-сериозно в политиката. Той прави две неща. От една страна демонстрира сила, а второто нещо, което прави е да гледа хоризонта - на него се задава един мрачен облак, свързан с дърпането на уши , което предстои в Брюксел и поредният доклад за на заден", обясни политологът.

Запитани какво ще се случи на КСНС при президента във вторник, според Делийски има два варианта: "да се върви разумно в контекста на конституционната процедура, търсене за възможност за преминаване към предсрочни избори. Другият вариант е да се потърсят фойерверки, с които политическият театър да стане още по-интересен на публиката, която скоро ще даде оценката си за него".