Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атанас Зафиров: Този парламент изчерпа своя живот

Депутатът заяви в "Денят ON AIR" още, че Бюджет 2017 г. не е добър

23.11.2016 | 20:30 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Зафиров: Този парламент изчерпа своя живот

Този парламент изчерпа своя живот и трябва да се върви по конституционната процедура. След изчерпване на всички възможности се отива на предсрочни парламентарни избори. Това коментира депутатът от БСП Атанас Зафиров в предаването "Денят ON AIR".

"Не виждам какво по-различно може да се случи в този състав на това НС. То отдавна загуби моралния си кредит на доверие и неслучайно е институцията с най-нисък рейтинг на доверие в страната", обясни Зафиров.

Депутатът се надява от парламентарните избори да има резултат, от който ще бъде излъчено стабилно и работещо правителство, тъй като не са малко предизвикателствата пред страната. 

"При всички положения, всички промени, правени в последния момент под натиск, било то какъвто и да е, носят в себе си рискове. Аз съм привърженик на разумния ход с широко експертно обсъждане. Не знам колко би достигнало времето на това НС за подобно нещо. Личното ми мнение - аз съм привърженик на смесения тип избирателна система такава, каквато е немският модел и смятам, че в много голяма степен би отговорил и на очакванията на обществото на промяна и на по-висока степен на мажоритарност, а в същото време би запазила и партийна система във вида, в който позволява да функционира една демократична държава", заяви още Зафиров и добави, че е привърженик и на сценария БСП да съставят и самостоятелно правителство.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира и Бюджет 2017г. Според него той не е добър и даде пример за системата с "Отбраната". По думите му въпреки че това управляващото мнозинство ще приеме този Бюджет и следващото управление трябва да предложи свой.

"Там няма никакви средства, предвидени за повишаване на възнагражденията на военнослужещите. Там няма никакви средства за капиталови разходи в сферата на "Отбраната". Въпреки широко прокламираното от управляващите рязко увеличаване на парите за "Отбрана", реално парите са увеличени в рамките на 1 млн. лева, което е нищо", посочи Зафиров.

Депутатът смята, че Министерство на отбраната е било дадено на аренда на БЗНС, а Николай Ненчев не е успял да излезе от ролята си на лидер и да влезе в тази на министър. Според него в договорите с Полша за двигателите на МиГ-овете има нарушения.

"Офертата, която виждам от полската страна беше за 200 часа гаранция и 350 часа живот. Руската оферта беше за 350 часа гаранция и 500 часа живот на двигателите при идентични цени на тази услуга за ремонт. За мен 3 млн. евро е реализираната загуба за държавата, че ремонтът е направен в Полша, а не в Русия", обясни Зафиров.

Министерство на отбраната трябва да спре всички разпоредителни сделки с военни имоти.

"Вчера МС е взел пак решение за продажба на два много апетитни парцела - в Самоков и Драгалевци на Министерство на отбраната с отпаднала необходимост. Преди известно време беше сменен статута на над 220 дка по морето - от публично-държавна станаха частно-държавна, явно с идеята за собственост да бъдат продадени в последствие. Това в момента не бива да се прави", заяви Зафиров.