България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антони Тренчев: Разделение в РБ няма

Див популизъм тресе всички политици в България, заяви депутатът пред Bulgaria ON AIR

23.11.2016 | 08:34
Антони Тренчев: Разделение в РБ няма

Разделение в Реформаторския блок няма. Радан Кънев и ДСБ решиха да напуснат коалицията, но РБ е жив, единен. Логично е, когато си излязъл от една формация да влезеш отделно при президента за консултация. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев

По думите му нов десен проект няма да има.

"Нищо сериозно не виждам в заявките на г-н Кънев, иначе много отдавна щеше да бъде сформиран. По-скоро той е силно дезориентиран, без ясна посока.  За нас е важно тези, които смятаме, че има полза от РБ, да бъдем консолидирани", уточни Тренчев.

Депутатът заяви, че отказва да коментира изказванията на г-н Кънев, тъй като те се менят ежечасно и допълни, че неговите идеи и представи за това как се прави политика в България са съвсем други.

"Ние си имаме нашите формати, в които обсъждаме всякакви въпроси. Хората имат различно мнение по въпроса с мандата и опита за създаване на кабинет. Щом ГЕРБ отказва да участва в управлението, е малко несериозно да говорим за някоя от малките партии да се опита да създаде такова", посочи гостът.

Той заяви още, че реформаторите са винаги готови за избори, защото "България след избори е България преди избори"

Относно мажоритарната система Тренчев каза, че "див популизъм тресе всички политици в България".

"Всички са в състояние на паника и се чудят как да извадят дивиденти, които да им донесат съответната електорална подкрепа. Крайно опасно е да заблуждават хората, че чрез технологични промени, ще се решат големите проблеми на нашето общество", смята представителят на реформаторите.

Тренчев каза още, че мажоритарната система ще създаде хаос и непредвидимост за следващите парламентарни избори. 

"Прерайонирането на държавата е много сложно начинание, което може да доведе до грандиозни несправедливости. Това ще доведе до хора със странни прякори и всякакви измислени герои, които ще влязат в парламента. Звездите ще се наклонят в посока двупартиен модел и огромно мнозинство на някой от големите политически субекти. Ще доведе до зачеркване на плурализма в парламента", подчерта Тренчев.

По думите му реформаторите си остават отговорни и надеждни партньори и ще продължат да подкрепят бюджета, дори това да им коства някаква електорална подкрепа.

Във връзка с обвиненията срещу Москов и Ненчев, Тренчев отбеляза, че прокуратурата има право  да си свърши работа и уточни, че е странно само министри на РБ да бъдат привиквани в прокуратурата с обвинения.