България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

"Младост" отново на протест срещу застрояването

Има закони, които са против хората, оплакват се граждани пред Bulgaria ON AIR

16.11.2016 | 08:36 Редактор: Луиза Божинова
"Младост" отново на протест срещу застрояването

Жителите в столичния квартал "Младост" отново излязоха на протест срещу застрояването на зелените площи. Оказа се, че два дни преди да влезе забраната на главния архитект за строеж е издадено разрешение за строеж на въпросната конструкция, която събори кмета Цвета Авджиева и предизвика предсрочен кметски вот там.

"Тук живущите сме против това застрояване. Ние сме тук, но има закони, които са против хората. Това е най-големият парадокс", сподели жител на квартала пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът на фирмата изпълнител Явор Пенчев е категоричен, че бъдещият строеж е абсолютно законен, тъй като е предвидена за построяване сграда в зона, съгласно устройствения план.

По думите му в момента те са заложници на политически интереси.

"От едната страна органите, които са издали всички разрешителни, търсят начин, заобикалящ закона, те да бъдат отменени и строителството да бъде спряно, обвиняват ни в провокация. От друга страна, новоизбраният кмет на район "Младост" също ни обвинява в провокации. Реално инвеститорът гледа неговия интерес, стига той да е съобразен със закона", настоя Пенчев.

"За нас действително е провокация, защото тъкмо когато хиляди сме заявили, че зелен "Младост" трябва да бъде и ще го отстояваме, точно първият ден да започне да се строи - това за мен е провокация", подчерта новоизбраният кмет на района Десислава Иванчева.