Фандъкова и новият кмет на "Младост" ще работят за защита на зелените площи

Столичният кмет обяви, че няма намерение да подава оставка

15.11.2016 | 15:52 Редактор: Ирина Георгиева
Фандъкова и новият кмет на

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че няма намерение да подава оставка. Тя пожела успех на новоизбрания кмет на район Младост – Десислава Иванчева. 

Главното действащо лице от протестите в квартала спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Мария Илиева. 

Фандъкова беше категорична, че с новия кмет на Младост ще работят за развитието на квартала и защитата на зелените пространства там.

"Това, което съм поискала сега от главния архитект, е цялостна ревизия на всички строителни разрешителни, издадени от Районната администрация и от Направление Архитектура и градоустройство в жилищните райони и искам след това, когато вече се направи тази ревизия, да се дадат тези случаи на г-жа Иванчева. Тя да модерира този процес, да събере гражданите строителите, собствениците и да предложи решение на всеки един конкретен случай", заяви столичният кмет за Bulgaria ON AIR.

По-късно недоволни излязоха на протест.

Два дни след като жителите на "Младост" си избраха за кмет едно от лицата на протестите срещу застрояването, багери започнаха поредния строеж върху зелена площ. Това разгневи жителите на "Младост", които тази вечер отново излязоха на протест.

Тази сутрин пред блок 70 в столичния квартал Младост – дошли багерите, а майсторите започнали да ограждат една от малкото останали незастроени зони в квартала. След протестите през юли, които свалиха тогавашния кмет на района Цвета Авджиева – главния архитект забрани строителството в квартала. Сега се оказа, че фирмата инвеститор има издадено разрешително за строеж – 2 дни преди забраната на главния архитект. Това изкара жителите на квартала на протест.

"Те искат да застроят единствената останала площадка в междублоковото пространство", споделя Цветан.

"Тука живеят хиляди хора, защо хиляди хора да са по-маловажни от няколко инвеститора, които искат да натрупат печалби за няколко милиона", казва Александър Николов.

Хората настояват кварталът да не се презастроява, да се промени Общият устройствен план и да се запази обликът на жилищния комплекс.

Кметът на София Йорданка Фандъкова нарече в социалните медии строежа "безпардонен и недопустим" и видя провокация към гражданите и към новоизбрания кмет.

Новоизбраният кмет на район "Младост" Десислава Иванчева също се присъедини към протестиращите.

"При положение, че СО е запитала район "Младост" какво се прави и те не са отговаряли адекватно и никой не е казал, че ще има тука строеж, за нас това е компромат, който иска да направи интрига между нас гражданите и СО", заяви Иванчева.

Малко след началото на протеста гражданите започнаха да разглобяват строителната ограда. За утре има уговорена среща с главния  архитект на София Здравко Здравков. С него ще се уточни кой и как е издал разрешителното за строеж върху зелената площ.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
nina.richi.1800
преди 7 години
Тези така наречени "зелени" площи са частна собственост и при изрядни документи от страна на строителя, няма проблем да се строи. Иванчева изобщо не познава законите и много скоро протестиращите ще разберат, че залагат на куц кон и дори Кадиев не може да я спаси. Сигнализирай за неуместен коментар