България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Слави Василев: Правомощията на изпълнителната власт да преминат към президента

Хората насочиха желанието си за промяна към ген. Радев, добави той

15.11.2016 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Слави Василев: Правомощията на изпълнителната власт да преминат към президента

Със сигурност има протестен елемент, но ген. Румен Радев безспорно беше най-добрата кандидатура. Това заяви Слави Василев, който е в щаба на Румен Радев, за "България сутрин"

"Има желание сегашното правителство и статуквото да си отидат. Хората насочиха това желание за промяна към генерал Радев и мисля, че всички са доволни", коментира Василев.

Той е бил учуден от хората в БСП. Според него много българи смятат, че в тази партия има само технократи и хора от старото поколение, които не са способни да дадат нищо ново, но напротив. Вътре има хора, които набират скорост и съм сигурен, че в скоро време тази партия ще се промени, добави той.

Анализаторите са категорични, че нямаше сблъсък на политически платформи по време на предизборната кампания, потвърди и Василев. По думите му институцията "Президент" няма необходимите правомощия, за да можем да говорим за всичките тези елементи, които включват вътрешна и външна политика.

"За външната политика имаше дебати, но реалната власт е в Министерски съвет. Така че едни кандидати, които партийно излъчени, една голяма част от тях и които постоянно трябва да се обясняват пред народа, че няма да бъдат зависими от партията, естествено прави дебата ограничен. За тези два месеца кампания ген. Румен Радев се промени много и свикна с една среда, в която  му беше съвсем нова. Аргументите и тезите, които той излага са съвършено различни за политическото пространство", добави Василев.

Целите правомощия на изпълнителната власт трябва да преминат в ръцете на президента, защото той е пряко избран от народа, смята Василев. Според него, ако Президентската институция излъчи един способен, привидно независим кандидат, това е основата за една добра колаборация.

Ген. Радев нямаше опита на другите кандидати, но показа способност да се адаптира и качества, подчерта той.

Според него грешката на опонентите им е, че техният лидер мисли, че неговата дума не подлежи на коментар. Той и неговата политическа формация трябва да се научат, че мнението на други хора е важно, добави той.