България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Софиянски внася проект на нова конституция

Това ще се случи до две седмици, заяви Софиянски

15.11.2016 | 08:38 Редактор: Мария Аладжова
Стефан Софиянски внася проект на нова конституция

До две седмици в Народното събрание ще влезе проект на нова българска конституция, изготвен от бившия премиер и кмет на столицата Стефан Софиянски и сформираното за целта специално движение – Конституционен сбор.

Това обяви самият Софиянски в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR: "Аз съм изключително за нова конституция. С екипи, с приятели, сме подготвили нова Конституция. Дали тя е най-добрата или не, не мога да кажа, но във всички случаи тук, в рамките на няколко дни, ще я представим и ако е разумен парламентът и ако не иска да правим драми, нека този парламент приеме проекта на новата конституция, защото за свикването на Велико Народно събрание е задължително да има проект на нова Конституция", поясни той.

"Ако искаме да имаме разумно развитие на страната, не смятам, че правителството на Бойко Борисов е било най-доброто, дори смятам, че едно професионално служебно правителство - да се потърсят хора, които са достатъчно независими, като примерно могат да бъдат от висшите учебни заведения, имаме толкова сериозни ректори, от БАН, за да има един знак за независимост. Ако се назначи едно служебно правителство, което обаче не носи политически оттенък, а носи една независимост, обществото ще има достатъчно голямо доверие към него и то ще изкара до провеждането на изборите", коментира още Софиянски.

Заедно с него по темата в студиото говори и проф. Пламен Киров, който интерпретира молбата на президента Плевнелиев за тълкование на Конституцията от съда: "На мен ми се струа, че искането на президента подсказва само едно - на него му се иска, ако има как, да насрочи избори за нов 44 парламент без да е разпуснал настоящия 43-ти, тъй като Конституцията не му позволява това да го стори. Малко странно ми се видяха тези консултации, които той проведе с новоизбрания преиздент във връзка с евентуално състав на служебния кабинет, който ще трябва да бъде назначен. Очевидно желанието на президента Плевнелиев е незабавно, колкото се може по-бързо да бъдат насрочени избори за нов парламент".

Според Киров свикването на Велико Народно събрание крие рискове, а предлагането на нова конституция е опит за решаване на елементарен политически проблем с ядрено оръжие.