Благовест Пунев: Чиста мажоритарна система в България? Това е неприемливо!

Според него това ще засили местните ологархични кръгове в страната

14.11.2016 | 21:35 Редактор: Мария Аладжова
Благовест Пунев: Чиста мажоритарна система в България? Това е неприемливо!

Оставката на правителството създава конституционна криза в страната, заяви бившият конституционен съдия Балговест Пунев. Аргументите в подкрепа на твърдението си той изложи така:

"Има такава криза, защото министър-председателят е подал оставка на правителството. В случая намира приложение чл. 111 ал. 1 от Конституципта, която има предвид оставката като основание за прекратяване на правомощията на Министерския съвет", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Пунчев.

Той изключи хипотезата за отмяна на оставката, защото това не би се случило без участието на управляващата партия, а и подобен ход би имал големи поражения върху имиджа на досегашното правителство.

"Другата възможност е да се приложи онази стратегия, която беше приложена и при падането на правителството на Жан Виденов, когато президентът Жельо Желев даде на правителството да остане в оставка, като проучвателният мандат беше запазен за новия президент", посочи още Пунев.

По думите му свикване на Велико Народно събрание до встъпването на ген. Румен Радев в длъжност също е изключено, защото за това се изисква внасяне на законопроект и след това обсъждане му не по-рано от два и не по-късно от пет месеца от неговото внасяне. Ако всичко се развива нормално, най-късно на 22 януари, когато новият държавен глава заеме своя пост, той ще разпусне парламента, добави още бившият конституционен съдия.

А по повод внасянето на мажоритарната система в България - въпрос, който беше поставен и в националното допитване, Пунев коментира: "В това, което се предлага като чиста мажоритарна система за България, това е неприемливо. Това би довело до засилване на местни олигархични кръгове, които ще доминират".