България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо кандидатите за "Дондуков" 2 отказват участие в дебати

Нямаме дискусия по същество, смята представителят на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева

03.11.2016 | 08:26
Защо кандидатите за

Очевидна е тенденцията през последните години, при които нямаме дискусия по същество. В рамките на тази президентска кампания могат да бъдат откроени два проблема-липса на дискусия по същество и недостатъчно ефективен контрол върху финансирането на предизборната кампания. Това посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Ваня Нушева от Прозрачност без граници.

По думите й същото разделение на проблемите можем да пренесем и към информационната кампания за референдума.

"Вниманието се фокусира върху организацията на процеса. Практически влязохме в кампания, при която правилата не бяха изяснени и липсваше същинска дискусия по темите на референдума и голяма степен неинформираност за последиците", каза още Нушева.

Според нея избирателната активност може да е висока, но това ще е благодарение на задължителното гласуване.

Стефан Георгиев, който е представител на Института за социална интеграция, смята, че наблюдаваме вяла кампания и закъсняло обявяване на кандидати. 

"Наблюдаваме липса на дебат между тези основни претенденти. Липса на същински разговор за ролята на президентската институция", посочи Георгиев.

Той обясни, че Бойко Борисов, в качеството си  на премиер, изнася кампанията на партия ГЕРБ и е по-споменаван от кандидатите си през годините. 

маме изместване на баланса. Начинът, по който бяха излъчени кандидатите, показва липсата на вътрешнопартийна демокрация. Част от кандидатите бяха посочени от лидер без да бъдат широки дискутирани в рамките на партийните редици. Кандидатите са просто избрани от някакво ръководство и после не са активни в кампанията. Това води до една вяла кампания", категорична е Нушева и добави, че закъснялото обявяване на кандидатите вече се отразява на резултатите и политическите партии, които са си позволили такава стратегия, тепърва ще "берат горчивите плодове".

Тя твърди, че се обсъждат теми, които са присъщи за парламентарни избори.

"Говорят по теми, които не са част от президентските правомощия. Това са лесно смилаемите теми, които могат да стигнат до гражданите, на базата на които да направят своя избор", обясни Георгиев.

Нушева сподели, че мажоритарното гласуване води до двупартийна политическа система.

"Липсата на информационна кампания може да доведе до неинформиран избор", заключи тя.