България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Орешарски: Няма да приема, ако Бойко Борисов ме номинира за еврокомисар

Нямам против да ме подкрепят и симпатизанти на ДОСТ, каза в "България сутрин" кандидатът за президент

31.10.2016 | 09:17
Орешарски: Няма да приема, ако Бойко Борисов ме номинира за еврокомисар

"Няма да приема, ако Бойко Борисов ме номинира за еврокомисар. Аз съм човек с институционална култура. Участниците в изборите трябва да работим за държавата си", каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кандидатът за президент Пламен Орешарски.

Орешарски добави, че е в добри отношения с всички обществено значими фигури, в това число и с президента Росен Плевнелиев. 

"Нямали сме противоречия по важни за държавата въпроси и когато съм предприемал външнополитически ходове съм го информирал. Така трябва да работят премиер и държавен глава", посочи Орешарски.

"Предварително оповестих, че търся подкрепата на максимално широк кръг институции и организации. Логично беше да говоря с ДПС, която нямат свой кандидат. Разчитам на подкрепа и на симпатизантите на всички други партии, които са свободни от избора. Кандидатите трудно ще ми дадат подкрепа", каза още бившият премиер.

Той е категоричен, че се стреми към гласовете на всички български граждани. 

"Обръщам се към БСП и ги моля за подкрепа, както и АБВ, и ГЕРБ. Нямам нищо против да ме подкрепят и симпатизанти на ДОСТ", посочи гостът.

Според него във всеки мандат могат да се открият слабости. 

"Няма мандат без слабости, но кога друг път сме правили такъв външнополитически гаф относно кандидатурите за ООНТова преди 3 години беше политическо решение", заяви Орешарски.

Относно манипулациите на изборите той посочи, че ще вземе всички мерки и заедно с неговите застъпници ще документират всяко съмнително действие и ще уведомят дори международни институции.

"Бих се радвал, ако БСП ме подкрепят, следвайки своя собствена стратегия. ГЕРБ също, макар че скриват своя кандидат", каза още кандидат-президентът.

Запитан кого би подкрепил при евентуален балотаж Орешарски уточни, че мисли кой ще подкрепи него и допълни, че има хипотези, които не иска да обсъжда.

По думите му винаги има нещо, което разделя, но е важно да се фокусираме върху това, което обединява.

"Повечето кандидати на ГЕРБ са близки до Борисов. Козирували са му. Излиза, че той ми е прекият конкурент, тъй като Цецка Цачева участва все по-малко, защото рейтингът й пада", зави гостът.

Останалите кандидати той описа по следния начин:

"За Цецка Цачева - тя е дисциплинирана жена и ще слуша премиера. Ген. Радев не го познавам, но е по-важно чий кандидат е. За Каракачанов и Трайчо Трайков - те повече говорят, отколкото действат. Ивайло Калфин? Когато човек не върши почти нищо, няма как да сгреши. За Татяна Дончева - не знам какъв представител е, тя обича да дава характеристики за останалите. Няма да кажа нищо за нея, защото няма да е добро".

Относно дебатите за НАТО Орешарски каза, че ще участва в тях и ще търси приятелства и партньорства във всички страни извън НАТО, особено влиятелните в региона, Русия и Турция.

По отношение на Турция гостът заяви, че проблемът е наш, "когато ние не уважаваме суверенитета си, няма кой да го уважава".
"Ще се стремя да възстановя приятелски, но равноправни взаимоотношения.Така и с останалите страни", категоричен е Орешарски.

Във връзка със санкциите към Русия, той уточни, че те не са дали добри резултати.

"От санкциите губи Русия, но и всички европейски икономики, особено тези от Източна Европа. В диалог на лидерите на ЕС трябва да се взимат решенията", смята кандидат-президентът.

За енергетиката и "Турски поток" той каза, че настоящите власти трябва освен да спират проекти и да правят такива. 

"Аз съм привърженик на ядрената енергетика и мисля, че има бъдеще. За мен дизертификация в ядрената енергетика е много важна и това е пътят за развитие", категоричен е Орешарски.

В заключение кандидатът за "Дондуков" 2 посочи, че не поддържа контакт с Делян Пеевски. "Нямам подкрепата на Пеевски, имам на ДПС", заключи той.