ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението

20.10.2016 | 13:56 Редактор: Луиза Божинова
ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски

Бившият премиер Пламен Орешарски ще получи подкрепата на симпатизантите на ДПС в битката за „Дондуков“ 2.

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението и беше съобщено от лидера му Мустафа Карадайъ.

Орешарски, който стана премиер с подкрепата на БСП и ДПС и не изкара пълния си мандат под натиска на уличните протести, бе издигнат за кандидат за президент в последния момент от Инициативен комитет. Претендент за вицепрезидент е бившият транспортен министър в кабинета му Данаил Папазов.

Според ДПС бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да е убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократични достижения, да е чувствителен към правата и свободите на човека, да отстоява социалната държава, да е обединител на нацията, да е президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната ни и да отстоява твърдо нашите интереси като член на ЕС и НАТО.

Анализът на Централния съвет на партията е, че Орешарски покрива изцяло профила, които са очертали.

"Останалите кандидати са партийни, а бъдещият президент трябва да е надпартиен, защото времето го изисква. Досегашните партийни президенти дублираха или правеха алтернативи на своите партийни централи в президентската институция", коментира Карадайъ.

Макар че социологическите проучвания засега да дават категорична преднина на претендента на ГЕРБ Цецка Цачева и да прогнозират, че тя ще отиде на балотаж срещу претендента на БСП Румен Радев, лидерът на ДПС коментира, че Орешарски може да бъде избран на първи тур с опита си, авторитета си, "нашата скромна подкрепа" и защото българските граждани го познават.

"Ако не успеем на първи тур, значи на втори ще изберем Пламен Орешарски за президент", отсече Карадайъ и няколко пъти повтори, че бюлетината на бъдещия президент е №4.

Иначе той отново призова за предсрочнипарламентарни избори, защото настоящото мнозинство не се справяло.

"Няма нужда пак да се излагаме пред чужденците. За 1 януари 2018 г. на страната е нужно стабилно, ценностно, хомогенно мнозинство в парламента, което да излъчи изпълнителна власт, която да е проактивна поне в председателството ни на ЕС, във формирането на визията на ЕС. Напролет предсрочни избори, за да може с достойнство да посрещнем новата година", призова лидерът на ДПС.

Според него ГЕРБ вече не могат да се крият зад патриотите и да се оправдават с исканията на националистите, които пък Съветът на Европа наричал фашисти.

"ГЕРБ само се опитват да се крият зад националистите, напротив те са в основата на всички действия включително и на този изборен хаос, който имаме днес", обвини ги той.