Бурни дебати в Правна комисия заради Изборния кодекс

От БСП предлагат граничарите да гласуват там, където са командировани

25.10.2016 | 13:50
Бурни дебати в Правна комисия заради Изборния кодекс

Спешните промени в Изборния кодекс влизат на второ четене в Правната комисия. Едно от най-важните изменения в кодекса е отпадането на ограниченията за секциите в чужбина, две седмици преди вота за президент.

Към момента са постъпили четири допълнителни предложения от вече приетите на първо четене изменения. Най-интересното сред тях е на депутатите от РБ и ГЕРБ-Петър Славов и Методи Андреев, които настояват квадратчето "Не подкрепям никого" да оставя празни места в парламента и общинските съвети.

Това предложение обаче едва ли ще събере подкрепа на Правна комисия в момента, защото има съмнения и за неговата конституционност. От БСП предлагат служителите, които са командировани на границата, да могат да гласуват на местата, на които са командировани, срещу лична карта и документ за своето командироване. 

Това всъщност ще засегне всички военнослужещи и служителите на МВР, които пазят браздата ни, най-вече с Гърция и Турция.

Очаква се бурно заседание на Правна комисия, защото депутатите трябва да приемат на второ четене отпадането на тавана от 35 секции за държавите от ЕС, както и квадратчето "Не подкрепям никого" да се зачита при определянето на резултатите при мажоритарни избори, каквито са предстоящите президентски. 

Амбицията на мнозинството е законопроектите да влязат в пленарна зала до края на тази седмица.

Очаквайте още подробности в следващите новинарски емисии по Bulgaria ON AIR .