България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Претенциите на Ердоган към Западна Тракия

Ние нямаме позиция, която да защитава нашите интереси, посочи в България сутрин председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов

24.10.2016 | 08:45
Претенциите на Ердоган към Западна Тракия

Ердоган каза, че сърцето му е в онези граждани, които живеят извън Турция. Той търси възстановяване на влиянието на Турция, в районите, където се е намирала Османската империя. Изказванията му към Западна Тракия се превръщат в тенденция през годините. Това посочи в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

По думите на международния анализатор Боян Чуков нашите власти не защитават нито териториалните, нито материални права на нашите граждани. 

"Докато не се уреди въпросът с тракийските българи, винаги ще стои в двустранните отношения. Реакцията на нашето правителство трябва да е такова, че на първо място да са интересите на българския народ', допълни още той. 

Според Премянов българите, които живеят в Турция трябва да изберат къде да гласуват.

"Трябва да гласуват там, където си плащат данъците и където имат права да упражняват икономическата си дейност", посочи той.

Чуков е на мнение, че България показва признаци, че е зависима от Анкара  и уточни, че добросъседство, за сметка на българските национални интереси, не може да има. Може само съобразяване с интересите.

"Призоваваме официално да получим изявленията на г-н Ердоган и външно министерство да покаже реакция", заяви международният анализатор.

Според него думата "референдум" трябва да светне като червена лампа. Той засегна и темата, че турските учебници и карти по история, показват, че голяма част от България е турска. "Обяснява се с грешки, които са само в едната посока и са за сметка на българската територия", каза още той.

"Тракийските българи трябва да бъдат обезщетени. Ние нямаме позиция, която да защитава нашите интереси", категоричен е  Премянов.

"Всеки път, когато бъдат засегнати нашите интереси, трябва да има съответната реакция от министерството на външните работи, а ако е необходимо от самия премиер или президент. Нещо, което към този момент не правим", заяви Чуков.

Във връзка изказването на министър председателя Бинали Йълдъръм към ЕС, Премянов посочи, че в него той говори, че България няма позиция, която защитава интересите ни, дали по отношение санкциите към Русия или отношението на Турция.

"В цялата история със санкциите към Русия, България е губеща", смята Премянов.

Според Чуков много от страните, които спазват санкциите, наложени от Руската федерация, започнаха да се отдръпват. Сега по отношение на Алепо, излиза отново желанието да се наложат допълнителни санкции. 

"След като САЩ наложиха санкциите, увеличиха стокооборота си, а Европа го намали и взеха да търпят загуби", категоричен е Чуков.

Премянов каза, че ние не можем да бъдем самостоятелни играчи, тъй като винаги поставяме себе си в някаква зависими.

"Никой не е дефинирал интереса на България, в нито една посока", заключи Премянов.