Още двама турски граждани са били предадени на Турция

Смята се, че двамата задържани от българските власти са били свързани с организацията ФЕТО

19.10.2016 | 12:20 Редактор: Мария Аладжова
Още двама турски граждани са били предадени на Турция

Още двама души, свързани с организацията ФЕТО, са избягали в България, след неуспешния опит за преврат в южната ни съседка. Гюленистите са свързани с онлайн профила "fuatavni", чрез който в Twitter и други социални мрежи излязоха данни за корупция на най-високо ниво в Турция.

Поддръжниците на обвинявания за подстрекател на метежа в Анкара Фетхуллах Гюлен са били задържани от българските власти и предадени без много шум на турските си колеги. Информацията бе потвърдена от бившия вътрешен министър Ефкан Ала, по време на изслушването му пред парламентарна комисия, която разследва метежа.

Според управляващите в Анкара зад профила има група от хора, които са проучвали правителствени документи и се е занимавала с подслушване – първо само на членове на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, а след това – и на други политици.

Поддръжниците на обвинявания за подстрекател на метежа в Анкара Фетхуллах Гюлен са били задържани от българските власти и предадени без много шум на турските си колеги. Информацията бе потвърдена от бившия вътрешен министър Ефкан Ала, по време на изслушването му пред парламентарна комисия, която разследва метежа. Според управляващите в Анкара зад профила има група от хора, които са проучвали правителствени документи и се е занимавала с подслушване – първо само на членове на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, а след това – и на други политици.

Междувременно властите в турския град Измир са арестували Кутбеттин - братът на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ. Прокуратурата в западния град преди месец повдигна обвинения срещу него в заговор и участие в терористична организация ФЕТО. Това не е първият арест на брата на Гюлен. Кутбеттин бе задържан за разпит в началото на октомври. Той категорично отхвърли всички обвинения срещу него и заяви, че няма подобна "организация".