България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Връщането на турските граждани - стратегически ход за България?

Експулсирането на предполагаемите гюленисти е било направено тихомълком, смятат анализатори

19.10.2016 | 08:33 Редактор: Мария Аладжова
Връщането на турските граждани - стратегически ход за България?

Има ли в България лов на гюленитсти? На този въпрос се опитаха да отговорят в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов и историкът и писател Ибрахим Карахасан-Чънар.

"Моето предположение е, че на високо равнище са били уточнени нещата за връщането на тези хора. Истината е, че каквито и да са, след като са минали в нашата страна нелегално, те са нарушили българските закони и съгласно конвенцията, която е подписала България, на тези хора трябва по някакъв начин да им се осигури адвокат, справедлив процес и т.н., но те са върнати по един начин, който не кореспондира със съвременните демократични ценности", анализира Чънар в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Той подчерта, че съгласно Конституцията президентът на България има правомощия да вземе отношение по случая, както и омбудсманът, който както вчера стана ясно, не е бил уведомен от МВР.

"За мен това е нещо, което е направено зад гърба на обществото", констатира писателят.

По думите му синът на единия от върнатите турски граждани е направил заявление, в което твърди, че баща му е поискал политическо убежище в България.

Георги Димов обаче изключи варианта, че експулсираните са търсили убежище в страната, тъй като те са били заловени вече на територията на Румъния и след това върнати в България:

"Качват се те в камиона, ако те считат, че България е сигурна държава, те би трябвало веднага след като минат границата да слязат и да направят стъпки, за да получат съответно политическо убежище. Само че оказва се, че не се чувстват много сигурни".

"Всъщност къде стоим ние и какво ни засяга нас най-много?", продължи дипломатът - "Аз ще бъда много любопитен да видя какви ще бъдат резултатите на втория тур на президентските избори от секциите в Турция".

А според Ибрахим Карахасан-Чънар турският президент Реджеп Ердоган държи и втори лост с "Турски поток", тъй като една част от газовата тръба ще минава много близо до България и е от стратегическо значение за страната ни.