Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс са плод на разбирателството в коалицията

"Реакцията на омбудсмана и опозицията е закъсняла, защото не са го чели навреме, когато се е приемал", заяви Атанасова

18.10.2016 | 20:49 Редактор: Мария Аладжова
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Промените в Изборния кодекс са плод на разбирателството в коалицията

С приетите промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са направили компромис, но не са търсили формулата "и вълкът сит, и агнето цяло", а са направили необходимото, за да не остава обществото с убеждение, че се готви служебна победа.

Това заяви в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Мисля, че след вчерашната среща във формата на коалиционните патньори се стигна до изясняване на всички позиции. Ние сме единни в становището си, че промените, които ще предложим за разглеждане и гласуване, не само в комисиите на НС, но и в пленарна зала, касаещи изборните секции в чужбина и касаещи възможността квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого" да се брои за действителен вот, но да не влияе на 4-процентната бариера, да удовлетвори всички страни", коментира Атанасова.

Тя изрази недоумение, че за проблеми относно гласуването в чужбина е било сигнализирано почти в последния момент, след като текстовете в Изборния кодекс са били обсъждани и приети преди месеци. 

"Тогава нямаше реакция от никого - нито от омбудсмана, нито от парламентарните сили", посочи Атанасова и продължи - "Единствено и само мога да си го обясня с това, че никой не беше прочел Закона за Изборния кодекс, когато ние го приехме. Явно от онези, които имат право да сезират Конституционния съд, е прочетен в навечерието на самите избори".

Встрани не остана и темата за направените днес промени в управлението на няколко енергийни компании и конкретно смяната на Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров - и тримата ексминистри в правителството на Сергей Станишев.

Запитана защо от ГЕРБ са взели това решение именно сега, Атанасова отговори: "Защото вече са факт повдигнатите обвинения на двамата от директорите на НЕК и мисля, че това дава достатъчно основание тези лица, които представляват държавата в тези дружества, да бъдат сменени".

Що се отнася до екстрадицията на седемте турски граждани и твърдението на омбудсмана Мая Манолова, че не е била уведомена от МВР за това, Десислава Атанасова беше категорична, че компетентните органи са си свършили работата по случая:

"Всички, от които е зависило правилно и законосъобразно да протекат действията по връщането на тези 7 лица, са помислили, съобразили са се със закона и ако е имало нужда, те може би щяха да уведомят и госпожа омбудсмана на България. Изглежда в този случай е нямало нужда".