Бивши директори на НЕК с обвинения заради АЕЦ "Белене"

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени в нанасяне на щети в размер на 77 млн. лева

17.10.2016 | 15:47 Редактор: Мария Аладжова
Бивши директори на НЕК с обвинения заради АЕЦ

Бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян се изправят пред Темида. 

Според Софийската градска прокуратура те са нанесли щети на държавната компания за над 77 млн. лева с договора с "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене". Велков и Папазян са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Обвиненията срещу тях бяха повдигнати в петък, вследствие на разследването, което започна през пролетта на 2012 година.

С подписания Рамков договор с руското дружество "Атомстройекспорт" за 205 млн. Велков и Папазян са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от "Атомстройекспорт" за оборудването, пише "Правен свят". 

Договорът е предвиждал за сметка на НЕК да са всички разходи, свързани с изследването и опаковането на оборудването и на техническата документация от купувача, маркировка на товарните единици и комплектация на съпроводителната документация, посочиха от прокуратурата.

"Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица", заяви говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

Вижте още: