Мая Манолова не била уведомена за върнатите гюленисти

По думите на омбудсмана дори МВР да е имало основания да издаде заповеди за експулсиране, към тяхното изпълнение не следва да се пристъпва незабавно

18.10.2016 | 17:11 Редактор: Луиза Божинова
Мая Манолова не била уведомена за върнатите гюленисти

Омбудсманът Мая Манолова не е уведомена за експулсирането от страната ни на 7 турски граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

"Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедите за експулсирането, тъй като се разбра, че такива има”, каза Манолова в Пловдив, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ дори МВР да е имало основания да издаде подобни заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се пристъпва незабавно, тъй като това е в противоречие с нормите на международното право, с Конституцията и Закона за чужденците.

"Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава", посочи омбудсманът.

По думите ѝ, ако преценката за това не е могла да бъде направена от служба "Миграция", е нормално да се направи от българския съд.

"Факт е, че МВР не са изпълнили законовото си задължение да ме информират за експулсирането на турските граждани, за да осъществя наблюдение над тази процедура - нито мен, нито някоя друга правозащитна организация", каза още Мая Манолова. Подобен беше случаят с експулсирането на турския гражданин Бююк.

Седмината граждани на Турция са били открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който пътувал за Румъния.

Сред тях са бивши полицейски шефове, преподаватели и журналист от опозиционния в. "Заман".

За всички имало издадени заповеди за арест заради връзки с организацията на Гюлен, обявена за извършител на опита за преврат през юли.