Предадохме на Турция гюленистите

7 души са били върнати в съседката ни вчера

18.10.2016 | 13:55
Предадохме на Турция гюленистите

България е предала на Турция 7 души, заподозрени за връзка с Фетхуллах Гюлен и опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. 

Те са били задържани на границата ни в камион още на 14 октомври, а са предадени на турските власти вчера.

Сред тях има учители, полицейски началник и журналист.

По информация на Гранична полиция стана ясно, че задържаните граждани са били общо деветима - седем турски и двама сирийски.

Сирийците са отведени в бежански центрове в страната, а седмината турски граждани вече са предадени на Турция. Те са заподозрени в съучастничество в опита за преврат от средата на юли.

По време на предаването им не е имало неправителствени организации, които да стават свидетел на тяхното връщане на турските власти. Те са предадени 24 часа след тяхното задържане в опит да преминат границата ни с Румъния край Русе. 

"Те са нарушили държавната граница един път на вход и втори път на изход. Лицата не са заявили, че искат закрила от българската страна, съответно изпълняваме спогодбата за реакция с ЕС - Турция от 2014 години. Лицата са предадени на 15 октомври през ГКПП "Капитан Андреево" на турските власти. За 2016 година има 72 турски граждани предадени на Турция и 194 на Гърция", обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR  зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов.

На шофьора, който е управлявал превозното средство, е повдигнато обвинение за трафик на хора. Той също е турски гражданин, но все още се намира в страната ни.