България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Малкият и среден бизнес в основата на загубите в електродружествата

Колко губим от крадците на електроенергия?

28.09.2016 | 09:05 Редактор: Мария Аладжова
Малкият и среден бизнес в основата на загубите в електродружествата

Тенденцията при крадците на електричество се е променила - не ромските общности вече са основните, които крадат електроенергия, а дребният и среден бизнес. Това стана ясно в студиото на "България сутрин". Темата коментираха представители и от двете страни.

Аргументите на дружествата защитаваха Петър Костадинов от отдел „Комуникации“ в EVN и Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. 

България е най-толеранта към кражбата на електрическа енергия, заяви Йорданов. Именно това налагало затягането на мерките спрямо крадците. От друга страна големите глоби се прилагат и с оздравителна цел, обясни Йорданов:

"Ние не искаме от тези санкции да се обогатяваме, дори отиваме една стъпка по-напред. Искаме да създадем фонд, в който след приспадане на присъщо признатите разходи на дружествата, събраните пари от санкции да се внасят за развитие", коментира той. 

По темата в пряко включване говори и журналистът Христо Христов, според когото увеличаването на санкциите всъщност е в полза единствено на държавата, защото внасяните от данъкоплатеца средства нямат възвръщаемост.

"Народът достатъчно е обеднял, за да бъде санкциониран по какъвто и да е начин. Те не могат да плащат нормални сметки, а сега ще платят три пъти повече? Ако има хванати такива, нека да ги глобяват и пет пъти повече да плащат, но хората нямат пари", коментира той.

Според последните проучвания се отчита драстично увеличение на кражбите на ток. Само за изминалата 2015 година преките щети за трите електроразпределителни дружества са в размер на 6,5 млн. лева, изчисляват от сектора.

Вижте още подробности във видеото: