България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавният интерес трябва да е преди всичко!

Той може да се постигне с постоянство, категорични са Иван Кънчев и Марио Мишев

06.09.2016 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Държавният интерес трябва да е преди всичко!

"6 септември е един символ за нас като хора, които изследваме историята по един съвременен начин, защото показва историята на България в онези пикови моменти, в които вървим към изпълняване на нашия национален идеал след Освобождението, а именно - обединението на тези три сестри - Македония, Тракия и Мизия, така че определено бих казал, че Съединението е първа стъпка към осъществяването на нашата всеобща българска мечта."

Така започна разговорът между създателите на сайт за българска история Иван Кънчев и Марио Мишев и водещия Симеон Белев на България сутрин.

Съединението е един от първите големи истински успехи на българската политика, коментира Кънчев. По думите му то идва 7 години след Освобождението на Княжество България, което е изключително кратък период, "като през тези 7 години международната обстановка далеч не е била толкова благосклонна към подобно Съединение".

Знаем, че в навечерието му не е било ясно, дали някоя от Великите сили ще го подкрепи, дори и Русия, добави той.

"Вероятно Турция в първите моменти след обявяването на Съединението от българска страна се е надявала, че с дипломация да защити своите интереси. Знаела е какво е настроението на Великите сили и че нито една от тях няма да подкрепи подобен акт на Съединение и със сигурност, тя е очаквала подкрепа от тяхна страна. Също така положението на Османската империя през този период е било много далеч от розово. Тя е имала достатъчно сътресения и всъщност сърбите свършват работата на Османската империя, но не я свършват така, както те са искали", припомни още Кънчев.

Капитанската война е един от най-романтичните периоди след Освобождението, смята той.

"Впечатляващото е, че в тази сложна обстановка и през 1885 г. и през 1908 г., ние успяваме все пак успяваме да постигнем личния си интерес, независимо от пречките, които ни създава международната обстановка. За мен поуката от датите 6 и 22 септември са най-важните празници като урок, че държавният интерес, независимо дали е подкрепен от всеки един член от тази държава, в крайна сметка може да се постигне при постоянност, защото все пак Независимостта идва 30 години след Освобождението", обобщи Мишев.