Съединението прави силата.. тогава, а днес?

Експонати, свързани с реализацията на Съединението

06.09.2016 | 10:09
Съединението прави силата.. тогава, а днес?

131 години след 6-ти септември 1885 година за Съединението на Източна Румелия и Княжество България, разказват оръжията, знамената и личните документи от реализацията. 

От историческия музей в град Съединение обясниха, че там се намират повече от две трети от историческите свидетелства в България за Съединението и неговата военна защита.

Историческият поход довел до чаканото обединение тръгва от някогашното село Голямо Конаре, днес град Съединение. 

В музея на съединението се пази знамето на голямоконарската чета, както и личният печат и оръжията на един от най- ревностните дейци  на България- Захари Стоянов. 

Във втори том се е превърнал музеят в Пловдив и за много от личните вещи на дейците от Съединението, съхранили паметта за някогашните събития. 

"Тези лични вещи, които са принадлежали на хората, показват, че тези хора, които са били заети със съединението на България, са били едни от водачите на българското общество", разказват от музея.

Сред най- любопитните експонати е каретата на генерала на Източна Румелия Алеко Богориди. Файтонът е изработен в Лондон, а в него са се водели някой от най- съдбоносните исторически разговори. 

За историците есента на 1885 година бележи един от най-високите върхове във волята на българския дух за единение. А хората са категорични, че обединение сега ни е по-нужно от всякога.

Така 131 години по- късно заветът "Съединението прави силата", се оказа по-необходим от всякога.