България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чувстваме се безпомощни, затова се гледаме лошо

"Лесно се изпада от обществото и се стига до улицата", обясни пред Bulgaria ON AIR Миа Агова от "Градски номади"

29.04.2016 | 09:22 Редактор: Тодор Петров
Чувстваме се безпомощни, затова се гледаме лошо

Българите не са отворени хора, подхождат с недоверие към различните. В България много лесно се изпада от обществото и се стига до улицата. Опитваме някак да предпазим себе си, когато не гледаме тези хора, а това не е правилно. Хората се чувстват безпомощни, затова се гледат лошо по улиците и не се поздравяват. 

Това коментира в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Миа Агова от проекта "Градки номади". Той има за цел да помага по всякакъв начин на хората, останали без подслон. Според Агова кампанията с мобилните къщички за бездомници не се възприема добре у нас, защото хората се страхуват.

"В България има много трагични истории на хора, които са изгубили домовете си. Един от големите проблеми да не се прави достатъчно за бездомниците  е, че е много трудно да се преброят тези хора. От "Градски номади" опитваме да адаптираме всичките си дейности около техните нужди - хранения, приюти. Срещаме много трудности. Вариантът с мобилните къщички не работи добре у нас. Те не се възприемат добре от бездомните хора, притесняват се да им откраднат къщичката или да ги изгонят. Разглеждаме складове, където да има ток и вода", разказа Миа Агова.

Самата тя призна, че понякога се чувства безсилна и не мога да защити правата си. 
"Когато се обадя на тел. 112 за някакви нередности те ми се смеят. В един момент, когато няма какво да направиш, избива агресията. Лично аз гледам се успокоявам и да подхождам с чувство за хумор, но е много трудно. Бездомниците имат чувство за хумор и са добри. Те непрекъснато ти подаряват нещо, когато оценят, че си им направил добро.

Вижте цялото интервю във видеото: