България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

СО: Около 65% от бездомните, настанени в кризисните центрове не са от София

Мина Владимирова отбеляза, че между 85-90% имат семейство, но те са изоставени или жилището им е отнето

14.12.2015 | 14:14 Редактор: Ирина Георгиева
СО: Около 65% от бездомните, настанени в кризисните центрове не са от София

В София има два кризисни центъра за настаняване на бездомни, както и още три центъра за временно настаняване. Това отбеляза Мина Владимирова – директор на Дирекция "Социални дейности" към Столична община в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й в кризисните центове могат да бъдат настанени 170 души.

Владимирова уточни, че двата кризисни центъра са насочени предимно за бездомни хора през зимата, докато другите три центъра за временно настаняване са с общ капацитет 510 места и функционират целогодишно. По думите й процедурата за настаняване е изключително облекчена, тоест човекът, изпаднал в необходимост се нуждае само от документ за самоличност.

Около 65% от хората, настанени в кризисните центрове не са от София, съобщи Владимирова. По думите й между 85-90% имат семейство, но те са изоставени или жилището им е отнето. Има случаи, при които хората предпочитат улицата, добави експертът от Столична община.

Лампи от хартия - това създадоха от сдружение "Градски номади" при последната им инициатива.

"Лампите бяха създадени от рециклирани материали, които така или иначе бездомните събират, за да преживяват. Бяха направени няколко лампи, които се продадоха на търг на много добре стойност. Паричките отиват изцяло за хората." - поясни представителят от сдружение "Градски номади" Елеонора Генова.

През следващата седмица предстои акция "Топлина". Тя е организирана от Сдружението, "Социални дейности" към Столична община и фондация "Дари любов", съобщи Генова. По думите й всеки, който иска може да направи дарение в офиса на Фондацията във кв. "Враждебна".