24% от клошарите в София – висшисти и жертва на имотни измами

Повечето от останалите на улицата хора са мъже

21.08.2015 | 10:48 Редактор: Мариета Иванова
24% от клошарите в София – висшисти и жертва на имотни измами

Около 24% от бездомниците в столицата са с висше образование. Това показват данни от проекта „Градски номади”, който ще бъде представен наесен, пише Dnes.bg. Според проучването средностатистическият скитник е между 50  и 60 годишна възраст с голям трудов стаж зад гърба си. Мъжете без подслон, обикалящи софийските улици, са повече в сравнение с жените.

"Най-често тези хора остават без покрив над главите си заради семейни конфликти или жилищни измами”, обясни пред "Монитор" една от организаторите на проекта Елеонор Генова.

Немалка част от скитниците са младежи от сиропиталища, които след като навършат пълнолетие, трябва да напуснат институциите.

Още по темата

Официална статистика за броя на скитащите се по улиците в страната няма. Според данни на Националния статистически институт в края на миналата година бездомниците у нас са 1370.

"Това е нереалистична бройка. Според нашите партньори от "Мисия без граници", които осигуряват топла храна за бездомните, само в центъра на София те са около 4000", заяви още Генова.

В края на миналата година социалните служби са регистрирали най-много скитници в столицата – 355. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив - над 230, а във Варна - 109 човека.

Всички те могат да намерят подслон в някой от 13-те кризисни центъра за настаняване на бездомници.

Още по темата

Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция. Проучването обаче е показва, че повечето скитници са заявили, че ще отидат в приют, само ако навън е минус 20 градуса.

През юни проекта "Градски номади" осигури мобилна микрокъща на бездомника Боби. Къщата е изградена от рециклирани материали и е на колела, за да може да се мести във всяка точка на града.

Проектът предвижда изграждането на още 25 мобилни къщи.

Има идея да бъдат построени и мобилни бани и перални, защото от това имат най-голяма нужда бездомните.