22 бездомни в приют на русенския БЧК

9 бедстващи по пътя Разград-Русе изкараха нощта в кризисен център в с. Бъзън.

08.02.2012 | 14:18
22 бездомни в приют на русенския БЧК

Кризисният център за временно настаняване на бездомни в Русе вече работи денонощно, заради изключително тежките метеорологични условия, съобщи специално за Bulgaria On Air ръководителят на Българския червен кръст в града д-р Руденко Йорданов, който е и един от създателите му. “Не можем в този студ да оставим хората и през деня навън, затова решихме да превърнем центъра в приют. 22 човека са настанени в момента в него. На всички тях са осигурени индивидуални контейнерчета с хавлиени кърпи, сапун, четки и пасти за зъби. В сграда на БЧК е монтирана душ кабина и хората се водят на групи, за да могат да се изкъпят, избръснат, преоблекат. Местни фирми осигуряват топла храна”, каза д-р Йорданов и не скри задоволството си: “Създали сме им изключително добри условия. Хората спят на топло в хубави легла, имат дрехи и лекарства”.

Центърът бе открит преди 15 дни и е плод на съвместните усилия на Областната управа, Общината в Русе, БЧК и католическата организация “Каритас”. Предвидено е приютът да работи до 31 март. До момента от Червения кръст са вложили в центъра близо 2000 лева за оборудване, легла и одеяла, а ако се прибавят и сумите за топла храна и санитарни материали, разходите до края на март ще достигнат 5000 лева. Парите ще бъдат осигурени от червенокръстците с дарения и акции за набиране на средства.

БЧК са открили в крайдунавския град и зимна спешна трапезария. Всекидневно тя осигурява на 30 човека топла готвена храна и напитки за обяд и сандвич за вечеря.

От д-р Йорданов разбрахме още, че в сградата на здравния център в село Бъзън също е открит център за спешно настаняване на нуждаещи се. В него снощи са били приютени 9 бестващи по пътя Разград-Русе български граждани. Единият от тях е бил на хемодиализа и се е наложило с военна верижна техника да бъде транспортиран.

Столичният център за кризисно настаняване на бездомни обаче продължава да дава подслон само нощем. Около 70-80 човека средно всяка вечер търсят покрив и легло в него. От 20 декември досега през центъра са преминали около 2000 човека, съобщи за Bulgaria On Air директорът му Божанка Латева.

Първоначално домът е бил с капацитет за около 30 човека, но се наложило разширяването му. На трайно бездомни, възрастни хора или пострадали при имотни измами се дава легло и топла храна. Мобилни екипи настаняват нуждаещи се и в други временни центрове, ако местата са запълнени.

Припомняме, че преди месец стартира целогодишен проект „Милосърдие на улицата – храна за бездомни лица”, организиран от фондация „Мисия без граници” в партньорство със Столичната община. Функционират два пункта, където бедстващи хора могат да получат топъл обяд – в район Сердика на ул. Братя Миладинови, до градинка Алжир, и в район Подуене, на паркинга пред сградата на жп гарата. Храната ще се докарва с микробуси на двете указани места и включва 100 порции дневно, от понеделник до събота включително. Раздаването на храната става от 11 до 12.30 ч. в район Сердика и от 13 до 14 ч. в район Подуене.