Манолова ще разговаря с бездомните хора за такса "Клошар"

Идеята да се въведе такса "Клошар" е повече от абсурдна, каза омбудсманът

08.01.2016 | 14:21 Редактор: Мария Аладжова
Манолова ще разговаря с бездомните хора за такса

Омбудсманът Мая Манолова се възпротиви на законопроекта, предвиждащ глоба на хората, които посягат към контейнерите за боклук за препитатние.

Още по темата

"Идеята да се въведе такса "Клошар" е повече от абсурдна. Няма как на голия и босия да му отнемеш обувките и дрехите. Абсурдна е самата идея да си мислиш, че можеш да събереш глоба от човека, който рови по кофите", заяви Манолова по време на пресконференция. 

Тя представи доклад на Националния превантивен механизъм от извършените проверки и оценката на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, пише "Фокус". 

Законодателството предвижда такса "Клошар" да се заплаща в размер от 1000 лв. Като основен аргумент на твърдението си, Манолова посочи, че ако такива хора имаха средствата да платят глобата, те нямаше да са на улицата. "Ще проведем среща с "Градски номади" в понеделник от 12.00 часа, за да разговаряме за бездомните хора", обяви омбудсманът. 

Още по темата

Манолова коментира и данните на доклада за шест специализирани интернати за настаняване на деца. "Трябва да бъдат предприети мерки от институциите за корекция и реформа в системата на детското правосъдие", каза тя. По думите ѝ за интернатите в България е било планирано финансиране по европейски проекти в размер на 9 млн. евро до 2014 г., но не се е случило.

Констатацията на доклада е, че интернатите трябва да бъдат затворени, посочи Манолова. Тя информира, че за закриването на тези институции са били подготвени съответните документи, които обаче към днешна дата са с изтекъл срок.