Манолова не приема случая в Якоруда да бъде употребен за лобистки интереси

Омбудсманът призова за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки

29.12.2015 | 19:16 Редактор: Ирина Георгиева
Манолова не приема случая в Якоруда да бъде употребен за лобистки интереси

Омбудсманът Мая Манолова призова за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки, по повод случая в Якоруда, при който пет души загинаха заради отровен алкохол. 

"Недопустимо е да се произвежда и продава алкохол в нерегламентирани спиртоварни за ракия, защото това, както видяхме, за съжаление, води до смърт. Сега МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай. Не приемам този криминален случай, отнел човешки животи, да бъде употребяван за лобистки интереси." - посочи в позицията си Манолова.

Нужен е 100% контрол без значение дали става дума за голям производител или за малки обекти за дестилиране, подчертава Манолова

"Абсолютно недопустимо е да се прави какъвто и да е паралел между случаите в Якоруда и специализираните малки обекти за дестилиране, които аз защитих. Те подлежат на двойна регистрация - в НАП и Агенция „Митници“ и се контролират от държавата, за разлика от нелегалните спиртоварни, които не подлежат на никакъв контрол." - обяснява Манолова.

"Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които атакувах пред КС не подобряват този контрол, ще предизвикат масови фалити на производителите на ракия за собствена употреба и ще поощрят нелегалното производство на опасен алкохол." - добавя още омбудсманът.