България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бунтът на ГЕРБ е знак срещу ДСБ, че когато изберат път, трябва да го следват

Вицепремиерът Ивайло Калфин не очаква да има кризисни ситуации в правителството

18.03.2016 | 09:38 Редактор: Ирина Георгиева
Бунтът на ГЕРБ е знак срещу ДСБ, че когато изберат път, трябва да го следват

Бунтът на ПГ на ГЕРБ е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път, трябва да вървят по него. Това коментира вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Tой коментира изказването на премиера Борисов от вчера, че докато капитанът е в Брюксел, корабът му се бунтува.

"Не мисля, че има бунт срещу капитана. Бунтът не е срещу капитана на кораба, а срещу други хора”, отбеляза Калфин.

Още по темата

Излизането на Радан Кънев и ДСБ от управлението промени доста неща, посочи вицепремиерът.

"В самата парламентарна група на РБ се разделиха гласовете. Това състояние действително не е нормално, което е в момента. Не можеш да си в опозиция и да си в група, която участва в управлението. Мисля, че против това е по-скоро бунтът. Аз не очаквам да има някакви кризисни ситуации в правителството след него, но това е пореден знак към ДСБ, че когато изберат път, трябва да вървят по него", уточни позицията си социалният министър.

Вчера ПГ на ГЕРБ цитира списък с назначенията във властта, дело на Радан Кънев. По думите на министър Калфин обаче този списък не е пълен с кадрите на ДСБ, които са във властта. 

"Там са извадени няколко. Гледам, че повече интересът им е към МВнР. Най-много хора са подредени там. Това не е представителен списък и аз не бих го гледал като списък за уволнение или за смяна на хора. Това действително е политически сигнал", заяви той.

"Когато си говориш с една парламентарна група, очакваш ангажимент от нея. Няма как да не знаеш колко души ще влязат от нея, как ще гласуват, кой какво ще направи. Това създава реални проблеми за работата в парламента", добави министърът.

Вицепремиерът не смята, че е нарушен диалогът, напротив - напоследък са започнали по-често и заседанията на Съвета за развитие - форматът, в който си общуват политическите партии, които подкрепят правителството. През последния месец е имало 3 заседания, уточни той.

Президентът Георги Първанов има забележки към спазването на споразумението на партньорите от страна на ГЕРБ, потвърди вицепремиерът. Той припомни, че четирите политически партии и коалиции, които подкрепят правителството и това, което ги обединява е една политическа декларация с конкретни приоритети. 

"Декларацията е наистина много конкретна. Там има конкретни мерки, които трябва да се направят, а голяма част от тях не са започнали. Част от тях са приключили, част от тях чакаме ефектът. Голяма част особено в икономиката не са започнали, а междувременно за година и половина има много нови неща, които трябва да влязат - преди година и половина нямаше бежанци, нямаше напрежение между Турция и Русия на границата, нямаше ги тези процеси на труден диалог в ЕС. Сега сигурността и външната политика със сигурност е много важен приоритет. Така че има за какво да си говорим и не може да се върви ей така, докато се изкара мандатът. Това е вредно и грешно", отчете министър Калфин.

Президент или не ?

Абсолютно всичко, което се говори и по отношение на подкрепа, и на кандидатура в момента са спекулации. Така Ивайло Калфин коментира въпросът за евентуалната му кандидатура за президент, която освен от АБВ може да бъде подкрепана и от други политически сили.

Много му се иска да има такъв разговор, посочи министър Калфин. Той добави, че не го вижда в лявото поради липса на желание на БСП.

"Ние разбира се говорим и с други формации, които са по-малко. АБВ има една инициатива и мисля, че трябва да се мине по пътя. Тя е именно на президента Георги Първанов преди да се появят евентуалните кандидати за президентското място, да се изясним какъв президент ни трябва. Втората дискусия, която ще направим, ще бъде във Велико Търново в неделя на тема "Сигурност: Вътрешна и външна". Това са два от основните приоритети, особено в сегашната ситуация на следващия президент", посочи той.

Преди да се видят кои са кандидатурите, трябва да се посочат и предизвикателствата - какъв човек трябва за тях и да се потърси по-широко съгласие, добави той.

По думите му към момента въпросът дали би поел управлението на страната не стои.

Българските политици трябва да намерят все повече теми и хора, които да консолидират общественото мнение и да заставаме зад едни позиции, коментира още вицепремиерът. Той се радва, че по темите свързани с бежанците горе-долу има една позиция, но по думите му във външната политика има много различни позиции, особено по отношение на някои страни. 

"България не трябва да бъде фактор, който да натрупва повече напрежение в региона, а напротив - да бъде фактор, който да търси събирането и съвместни инициативи. Това нещо трябва да се промени във външната ни политика", смята министър Калфин.

Около нас ситуацията е много опасна и не трябва да я подценяваме, обобщи той.

Социализирането на мигрантите

Преди социализирането първо трябва да видим с натиска какво става, отбеляза министър Калфин. По думите му трябва да се опитаме да избегнем този натиск на българската граница. 

Тук има един консенсус, че тя е външноевропейска граница и трябва да бъде добре пазена. В момента се охранява добре, смята вицепремиерът.

"Разбира се натискът може да се засили, особено със спирането на така наречения балкански път, който ни заобикаля. Особено с натрупването на бежанци в Гърция, съвсем нормално е натискът да се засили по нашата граница", посочи той.

Имаме планове какво би се случило, ако има масирано навлизане на бежанци, съобщи социалният министър. Според него България има капацитет за приемане на бежанци, но не се ангажира с конкретна цифра.

Европа трябва да реши няколко прости неща, които предлагаме от 2 години, коментира вицепремиерът.

"Първо границата не може да бъде свободна. Това е външна граница и тя трябва да се пази. Второ - да, като европейци трябва да проявим солидарност, но тя не трябва да минава през черната индустрия на трафикантите, а хората, които имат нужда трябва да се взимат от лагерите в Сирия. Трябва да види Европа кои са най-застрашените страни. В момента сме в кризисна ситуация. В България например идват предимно афганистанци. Не, че там е спокойно, но и в Либия не е", отбеляза той.

Великденски надбавки

Принципът за великденските надбавки ще бъде същият като по Коледа, отбеляза социалният министър. По думите му 1, 267 млн. души ще получат надбавки по 40 лева. Това е възможно, защото има преизпълнение с 61 млн. лева към този момент. Отделянето на 50 млн. лева не застрашава стабилността на държавата.

"Ще кажете защо да не се раздаде всичко. Още сме в началото на годината и трябва да сме по-предпазливи", отбеляза министър Калфин.

Достойни пенсии ?

Пенсионната система не е въпрос на патриотизъм и на мечти, посочи министър Калфин. По думите му тя се формира от трудовия стаж и от вноските, които се правят в пенсионния фонд.

В момента за всеки един лев, който влиза в пенсионния фонд, държавата влага още един лев - 50% е субсидията, уточни той.

"Разширяването на пенсиите при 2,2 млн. пенсионери е едно значително усилие на държавата и трябва да приемем, че значително трябва да се увеличат данъците и това нещо да отиде във високи пенсии", заяви социалният министър.

"Хубаво е да знаем, че вноските за пенсия са вноска в осигурителна книжка. Те не идват от държавата. Пенсията е вашите вноски", добави той.

Парламентът криминализира укриването на осигурителни вноски, посочи вицепремиерът. По думите му важно е и хората да следят какво се случва.

Чуйте целия разговор в следващото видео: