България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Списъците на КТБ: Прехвърля ли ВСС топката на НАП?

НАП е единственият орган, който може да провери произхода на парите, настоя Ясен Тодоров за Bulgaria ON AIR

16.02.2016 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Списъците на КТБ: Прехвърля ли ВСС топката на НАП?

Етичната комисия към ВСС не разполага със собствени механизми за проверка на влоговете в КТБ и на произхода на средствата по тях, обясни председателят на Комисията Ясен Тодоров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

НАП е единственият оторизиран орган, който може да провери произхода на парите, уточни той.

"Няма нищо коримо, че магистратите, които са български граждани, имат спестявания и ги държат, в която и да е банка", настоя Тодоров. Според него политическата сфера е създала истерия, че КТБ е банката на съдебната власт и на магистратите.

Още по темата

"Ще направим всичко възможно, за да стане ясно кои магистрати са имали средства там, дали са ги декларирали и дали има проблем с произхода на тези пари. Една от целите на проверката е да бъдат изчистени имената на тези хора, които абсолютно неоснователно са оплюти", коментира Тодоров.

Първата стъпка, която Етичната комисия към ВСС ще предприеме е да изиска от синдиците оригиналните списъци на вложителите в КТБ и на кредитополучателите, съобщи Тодоров. По думите му грешки има не само в списъците с партиите, а и в останалите.

"Сутринта видях, че председателката на Апелативния съд във Варна е направила опровержение на Facebook страницата си за сумата си в КТБ. Вчера ми се обади председателят на един съд, който ми каза, че в публикувания списък съпругът на съдийка от неговия съд има 65 000 лева, а те са 65 лева", даде за пример Тодоров.

Етичната комисия към ВСС ще помоли синдиците, ако е възможно, оригиналните списъци да бъдат разбити на годишни периоди.

"Защото магистратите в България и другите висши държавни служители, които имат задължение по Закона за публичността на имуществото всяка година до края на април декларират имуществото си за предишната календарна година. Така че това ще улесни сравняването на декларациите", обясни Тодоров.

След като Етичната комисия получи оригиналните списъци ще ги филтрира, за да провери кои са действащите магистрати. ВСС няма правомощие към лица, напуснали съдебната система, уточни Тодоров. 

Комисията ще предостави списъка си на Сметната палата, така че да се направи съпоставка с всички декларации. При несъответствие по закон Сметната палата трябва да уведоми НАП, която е длъжна да направи проверка на произхода на парите, добави Тодоров.

"Едва след като има евентуално някаква негативна констатация от страна на НАП, ние можем да предприемем някакви дисциплинарни действия към магистрати", поясни Тодоров.

Наказанията са спрямо размера на нарушенията, заяви той и допълни, че няма заложени срокове в закона.